*Nettavisen* Nyheter.

- Nok er nok, Israels angrep er uproposjonale

TAR AVSTAND: Børge Brende tar avstand fra Israels varslede opptrappingen av operasjonene i Gaza. Foto: Brendan Smialowski (Afp)

Utenriksminister Børge Brende hardt ut mot Gaza-bombingen.

29.07.14 18:05

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) forstår Israels behov for å beskytte seg, men mener at det ikke kan rettferdige den massive ødeleggelsen av Gaza.

– Nok er nok, Israels angrep er uproposjonale, sier Brende.

Han tar sterkt avstand fra opptrappingen og de ufattelige ødeleggelsene.

- I ruin
– Jeg kan ikke forstå at Israel kan oppnå større sikkerhet ved å legge livsgrunnlaget til 1,8 millioner mennesker i ruin. Jeg tar også sterk avstand fra militante gruppers rakettangrep mot Israel, sier utenriksministeren.


Bare det siste døgnet er 84 palestinere drept, og i alt er over 1.100 palestinere drept og 6.200 såret siden offensiven mot Gazastripen startet. På israelsk side er tre sivile drept og over 440 såret. I tillegg er 53 israelske soldater og offiserer drept.

– Den humanitære situasjonen i Gaza er dramatisk. Hjelpemannskaper har kun begrenset adgang til dem som trenger hjelp.

– Dette må ta slutt. Den eneste veien videre går gjennom forhandlinger om grunnlaget for avvikling av okkupasjonen. Bare det kan føre til en fredelig utvikling mellom de to folkene, sier Brende.


Klikk på bildet for å forstørre.

TIRSDAG I GAZA: Røyk stiger opp fra øst i Gaza etter det øyenvitner sier var et flyangrep tirsdag 29. juli. Et kraftverk, hjemmet til en politisk leder i Hamas, og flere andre prioriterte mål ble truffet. Foto: Suhaib Salem (Reuters)Avviste humanitær våpenhvile
En talsmann for Hamas-bevegelsen på Gazastripen avviser at de palestinske fraksjonene, inkludert Hamas, er klar for en 24 timer lang våpenhvile.

– Når vi får en israelsk forpliktelse med internasjonale garantier om en humanitær våpenhvile, skal vi se nøye på det. Men å erklære en ensidig våpenhvile mens okkupasjonsstyrkene dreper våre barn – det kommer ikke til å skje, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri.


Klikk på bildet for å forstørre.

AVDEKKER TUNNELER: En israelsk soldat viser fram en av tunnelene som er bygget av Hamas for at soldatene skal kunne ta krigen inn i Israel. Denne tunnelen ble oppdaget før den ble ferdigstilt og tatt i bruk. Foto: Pool (Reuters)


PLO ville ha pause
Tidligere tirsdag sa den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO at det fra palestinsk hold var vilje til en midlertidig våpenhvile.

– Etter samtaler mellom de palestinske lederne og lederne i Hamas og Islamsk jihad erklærer vi oss rede for en humanitær våpenhvile på 24 timer, sa generalsekretær Yasser Abed Rabbo i PLO.

Det tyske nyhetsbyrået DPA siterte samme mann på at palestinerne har akseptert en ensidig våpenhvile på 48 timer som kan bli forlenget til 72 timer.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag