*Nettavisen* Nyheter.

- Nokas-fangene behandles forskjellig

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann forteller om seks svært krevende år som fange.

14.07.10 12:28

- I forhold til andre fanger straffes noen få av Nokas-fangene ekstra hardt, sier Kjell Alrich Schumann.

I et eksklusivt intervju med Rogalands Avis i dag, forteller 43-åringen om seks svært krevende år som en av Norges best bevoktede fanger.

- Til og med da jeg våknet opp av narkosen etter en operasjon på sykehuset i Trondheim tidligere i år, var jeg lenket til sengen med håndjern. Rundt sykesengen sto flere fengselsbetjenter, og på utsiden holdt politiet vakt. For meg er vaktholdet rundt meg akkurat det samme som det var da jeg skulle framstilles til fengslingsmøter for seks år siden, sier han.

Får ikke permisjon
Over seks år etter ranet i Stavanger sentrum, er det svært store forskjeller på soningsforholdene til Nokas-ranerne.

Etter det Rogalands Avis kjenner til skal blant annet Erling Havnå, Dan Pettersen, Alf Henrik Christensen og Lars-Erik Andersen ha gjennomført flere permisjoner på egen hånd ut av fengselet. David Toska, Thomas Thendrup, Johnny Thendrup, Metkel Betew og Schumann har imidlertid knapt fått lov til å sette sine bein på utsiden av murene.

- I media har jeg sett at flere av mine meddømte koser seg på permisjon. Det er klart at jeg også ønsker å dra til Finnskogen for å møte familien min snart, sier Schumann.

Fikk nei til barnedåp
Alle innsatte i norske fengsler kan etter å ha sonet deler av straffen søke om ulike former for permisjoner. Den enkleste formen kalles framstilling, og innebærer at den innsatte får bevege seg utenfor fengselet i noen timer, eskortert av en til flere fengselsbetjenter og i visse tilfeller også politi.

- Jeg har søkt om å bli framstilt totalt seks ganger. Den første gangen ønsket jeg å delta i min fars 80-årsdag. Ved to andre anledninger var jeg spurt om å være fadder for mine to nevøer. Ingen av disse grunnene var tydeligvis gode nok, sier Schumann.

For å kunne dra på permisjon på egen hånd må en innsatt vanligvis ha sonet en tredjedel av straffen. Schumann nådde denne milepælen i soningen tidligere i vår.

- Da fikk jeg beskjed om at det ikke engang var vits i å søke om å få permisjon. Jeg søkte likevel, sier Schumann.

Han fikk som ventet avslag.

Angrer på ranet
- Jeg angrer bittert på det jeg har gjort, og skal selvsagt sone min straff for ugjerningen, sier Schumann.

Han har bedt Stavanger om unnskyldning flere ganger, og gjør det gjerne igjen i dagens Rogalands Avis.

- Synes du ikke at du har fått en rettferdig straff?

- Det er helt naturlig at jeg får straff for det jeg har gjort. Men med meg har det i tillegg blitt en slags maktdemonstrasjon. De flyr meg med helikoptre mellom fengslene, og vedlikeholder hele tiden bildet av at jeg er en svært farlig fange. Nå vil jeg bare sone min dom og leve et stille og rolig liv, sier han, og legger til:

- I fengselet er jeg faktisk en mønsterfange. Jeg har ingen anmerkninger på meg, og har overhodet ingen problemer med rus – slik mange andre fanger kanskje har.

Les flere saker hos Rogalands Avis her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.