*Nettavisen* Nyheter.

- Nøkkelhull ikke bra nok

Foto: Linn Bøhler (Side2)

Ernæringsfysiolog mener ordningen er nedlatende.

10.03.11 20:41

(SIDE2): - Problemet med nøkkelhullet er at av to praktisk talt like matvarer, kan den ene havne på feil side av grenseverdiene og ikke bli merket. Det betyr for eksempel at en liten differanse i saltinnhold gjør at én pakke med laks får nøkkelhull, mens den andre ikke får det. Samtidig som det kan være flere kalorier i den med nøkkelhull.

Det sier ernæringsfysiolog i somebody.no, Camilla Andersen.

Matvarebransjen og myndighetene har gått sammen for å hjelpe forbrukerne til et sunnere kosthold, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

I disse dager kjøres en kampanje hvor de blant annet viser en reklamefilm på TV. Kampanjen er en del av et langsiktig arbeid for å øke kunnskapen om Nøkkelhullet og myndighetenes kostråd.

- Vi har et godt samarbeid med matvarebransjen om Nøkkelhullet. Vi setter stor pris på at dagligvarehandelen og leverandørsiden bruker tid og ressurser på å støtte opp under kampanjen for å profilere Nøkkelhullet. Dermed hjelper de også folk å gjøre sunnere valg når de handler mat, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Dagligvarekjeden KIWI har også valgt å gjøre nøkkelhullmerkede matvarer momsfrie.

Les saken: Disse produktene blir billigere

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er opptatt av at informasjon er bedre enn symboler.

- Det hadde vært bedre om myndighetene hadde sørget for bedre informasjon på emballasjen. Da kunne vi selv sett hvor lite som skiller enkelte matvarer og velge den vi liker i stedet for den Staten har plukket ut. Jeg synes det er ganske nedlatende å tro at folk ikke kan tenke selv, sier hun.

For det er ikke nødvendigvis slik at man kan sette likhetstegn mellom sunt og nøkkelhull. Det kan være store forskjeller innenfor en matvarekategori selv om varene er merket.

- Ta for eksempel frokostblandinger. Mens «Fitness 54 % fullkorn» kommer hårfint innenfor med 12.9 g sukkerarter (grensen er 13 g for å få nøkkelhullmerke) har «4 korn» bare 2 g sukkerarter. Begge er merket med nøkkelhull, men er altså ganske ulike. Og at en frossenpizza har nøkkelhull, betyr bare at det er en av de beste av frossenpizzaene. Den inneholder fortsatt et halvt dagsbehov av hva kroppen greier å forbrenne av kalorier, sier ernæringsfysiologen.

Frivillig ordning
Fordi ordningen med nøkkelhull er frivillig kan det være produsenter som ikke er med på ordningen. Dette kan selvsagt skape frustrasjon hos forbrukerne som da ikke har mulighet til å vurdere alle matvarer.

- Myndighetene bør heller bruke Matloven som sier at det skal være informasjon på emballasjen. Da kunne vi forbrukere hatt muligheten til å vurdere alle matvarer. Og fått kunnskap på kjøpet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.