*Nettavisen* Nyheter.

- Nord-Norge blir museum

Foto: Kjell Werner (ANB)

- Nord-Norge blir et museum dersom det ikke åpnes for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

13.08.09 10:23

Denne kraftsalven kommer fra Høyre-ordfører Jonny Finstad i Lofoten-kommunen Vestvågøy.

- Olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kan være nøkkelen for å hindre at Nord-Norge blir et museum, sier Finstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag lanserte Høyre et forslag om å opprette et Lofoten-fond på fem milliarder kroner. Dette fondet vil kunne utløse 250 millioner årlig til tiltak i Lofoten og Vesterålen, dersom det blir olje- og gassvirksomhet i dette området.

Miljøtiltak
Høyre vil bruke fondet på miljøtiltak, styrket beredskap, marin og maritim kunnskap og forskning, teknologiutvikling, samt utbygging av veier og annen infrastruktur.

Ordfører Finstad er glad for å kunne presentere et slikt fond, men han slår også tilbake mot dem som sier nei til olje og gass i nord.

- Vi mangler kompetansearbeidsplasser for ungdom. Miljøbevegelsen og de partiene som ikke vil at vi skal satse på olje- og gass i våre områder, må komme opp med et alternativ. Så langt har jeg ikke sett noe alternativ, sier Finstad.

Får støtte
Ordføreren får følge av stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H).

- Det er en dekkende beskrivelse. Når vi ser på folketallsutviklingen. Nordland og Rogaland hadde det samme folketallet i 1960. 235.000 bodde det i hvert av disse fylkene. I dag er tallet snaue 235.000 i Nordland, mens Rogaland har økt til 420.000 innbyggere, sier Kristiansen.

Erna Solberg støtter langt på vei sine partifeller i nord, men hun vil selv ikke bruke ordet museum på hva som kan bli situasjonen.

- Det er en god spissformulering. Vi får nok et levende museum der det er rom for naturopplevelser, fiskerier og turisme. Men det blir fortsatt fraflytting. Og det blir ikke så mye konkret igjen av nordområdestrategien. Nord-Norge trenger en nytt bein å stå på. Olje og gass er dette beinet, sier Solberg til ANB.

Mer kapital
Ivar Kristiansen utfordrer oljebransjen til også å bla opp med Lofoten-penger.

- Poenget vårt med dette fondet er at staten skal garantere for fem milliarder som et minimum. Vi ønsker at selskaper og annen industri og aktører skal gå inn med ytterligere kapital for å skape bredde på utvikling i Lofoten og Vesterålen, sier Kristiansen.

- Det handler om å utvikle kunnskap og verdensledende miljøteknologi pluss å skape arbeidsplasser, sier stortingsrepresentanten fra Nordland.

Krass kritikk
Kristiansen kritiserer miljøbevegelsen og de partiene som sier nei til olje- og gassvirksomhet utenfor Nordland og Troms.

- Dette er mennesker som har gått imot de fleste av oljefeltutbyggingene og nå strammer til med kystvern, arealvern og landskapsvern. Ikke vil de bygge ut Vefsna-vassdraget og ikke vil de engang ha annen fornybar energi i form av vindmølleparker og småkraftverk, sier Kristiansen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag