RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordkoreanske tårer maler et glansbilde

(Scanpix)
Gråtkvalte nordkoreanere som har fylt TV-rutene i forbindelse med Kim Jong-ils begravelse, er ikke uttrykk for et samlet sørgende Nord-Korea, mener dansk ekspert.

- Bildene viser virkeligheten i den forstand at det ikke er dataskapte bilder. Men det er ingen tvil om at det er snakk om en slags kulisse uten særlig reelt innhold, sier Korea-ekspert og spesialkonsulent ved det danske forsvarsakademiet, Peter Kim Laustsen.

Han understreker Nord-Koreas strenge kontroll med hvilke bilder som blir vist i mediene, og påpeker at den nordkoreanske staten alltid har vært god til å iscenesette TV-begivenheter.

Instruert
Laustsen forteller at i noen tilfeller har man fylt stadioner med mennesker og for eksempel instruert dem i å holde pappskilt i bestemte formasjoner i forbindelse med jubileum, sportsbegivenheter og utenlandske statsbesøk.

Skulle en borger oppføre seg upassende, er ikke Laustsen i tvil om at de vil bli tatt hånd om.

- Vedkommende vil bli plassert et sted hvor han eller hun kan bli oppdratt til «den rette ånd». Dette kan være i en arbeidsleir, mener eksperten.

- Dette ville aldri blitt vist på TV, legger han til.

Laustsen mener det er sannsynlig at noen nordkoreanere sørger over tapet av deres statsoverhode og forbilde. Han påpeker imidlertid at mens bildene viser gråtende mennesker i de fremste rekkene ut mot begravelsestoget, står det en rekke mennesker i bakgrunnen som kun er nysgjerrige og som ikke ser synlig påvirket ut.

Noe ekte
Enkelte observatører advarer likevel mot å dømme en kompleks situasjon som ikke kan sammenlignes med noe lignende i den vestlige verden. Som sin far Kim Il-sung, er Kim Jong-il blitt sett på som «nasjonens far» av nordkoreanere.

- Det kan ikke nektes for at en atmosfære av sorg har senket seg over landet. Noe av sorgen må anses som genuin, mener Nord-Korea-ekspert i tenketanken Sejong nær Seoul, Paik Hak Soon.

Han er likevel ikke overbevist om at alt er ekte.

- De fleste sørger fordi de vet at de må, sier han.

Forskeren forteller om et lignende oppstyr da Kim Jong-ils far, Kim Il-sung, døde i 1994.

- Da han døde var mange irriterte over at de ble tvunget til å sørge i offentligheten, sier han, og legger til at mange oppfattet massesørgingen som et «velorganisert show»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere