RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordmenn som har besøkt Tyskland bør være oppmerksomme

SMITTET: En pasient i Tyskland får behandling etter at bakterien E. coli har brutt ut i landet.
SMITTET: En pasient i Tyskland får behandling etter at bakterien E. coli har brutt ut i landet. Foto: ANGELIKA WARMUTH (Afp)
30 svensker har blitt smittet av dødsbakterien.

Et stort utbrudd av den livsfarlige bakterien EHEC (E. coli) i Tyskland har nådd Sverige. Her har 25 svensker blitt smittet og ti av dem er behandlet for nyre- og blodsykdommen hemolytiskt uremisk syndrom (HUS), melder det svenske Smittskyddsinstitutet.

To tyskere er døde som følge av bakterien.

Nordmenn kan bli smittet
Det er ikke meldt om sykdomstilfeller i Norge.

- Tyske myndigheter jobber med å finne smittekilden. Foreløpige resultater av utbruddsetterforskningen peker mot tomat, agurk og salat. Helsemyndighetene i Tyskland fraråder nå befolkningen å spise disse varene inntil videre. Dette rådet gjelder selvsagt også for turister og andre som er på besøk i landet, opplyser Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Mattilsynet opplyser til Nettavisen at det skal dreie seg om et parti med agurker fra Spania som er infisert.

- Vi har kontaktet alle importører av frukt og grønt i Norge for å høre om de importerer agurker fra Spania. De som vi har fått tilbakemelding fra har ikke importert dette. Vi Jobber med en oversikt fra tollvesenet over hvilke importører som har tatt inn agurker fra Spania til Norge i mai, sier Torunn Stalheim til Nettavisen.

- Nordmenn som har besøkt Tyskland bør være ekstra oppmerksomme å søke legehjelp hvis de får symptomer. Vi følger med på situasjonen ut ifra situasjonen i utlandet. Vi viderformidler rådene tyske helsemyndigheter har gitt, sier Line Vold seniorrådgiver ved Folkehelsinstituttet til Nettavisen.

Forebyggende tiltak mot smitte:

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Hittil er det meldt at over 200 personer har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon i Tyskland.

Det tar tre til fire dager fra man får bakterien i kroppen til man får diaré. Dette kan variere og enkelte kan får ikke diaré før det har gått ti dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere