- Nordmenn vraker hvalkjøtt

Foto: HALLDOR KOLBEINS (AFP)

Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH- overrekker rapport på Stortinget.

05.04.11 22:11

En ny rapport viser at hadde det bare vært opp til forbrukerne, ville norsk hvalfangst for lengst vært historie, melder Dyrebeskyttelsen.

Rapporten er laget av eftec, et uavhengig konsulentbyrå innen miljøøkonomi i Storbritannia, på oppdrag fra The World Society for the Protection of Animals (WSPA), NOAH- for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen Norge. I den norske hvalfangst-sesongens første uke kan de tre organisasjonene nå dermed avsløre at bunnen er nådd hva gjelder etterspørsel av hvalkjøtt. Det vitner også om dystre fremtidsutsikter for en industri som er avhengig av økonomisk støtte fra norske skattebetalere.

- Myndighetene hevder at hvalfangst er en ikke-subsidiert aktivitet. Markedsføring, promotering og forskning mottar imidlertid betydelig støtte fra skattebetalernes penger. Det er absurd at skattebetalernes bidrag er nesten like høyt som landingsverdien for hvalkjøttet. Det må bli en slutt på disse krampaktige forsøkene på å øke profitten, sier Siri Martinsen, veterinær i NOAH- for dyrs rettigheter i meldingen.

Rapporten fremhever at mindre enn fem prosent av Norges befolkning spiser hvalkjøtt regelmessig, og at spesielt den yngre generasjonen er uinteressert i å prøve denne typen kjøtt. Dette viser seg også i praksis, da det i år er under 20 båter som deltar i fangsten. Dette representerer under 1 prosent av fiskerne, noe som tilsvarer maksimum 50 arbeidsplasser for årets sesong.

- Det er åpenlyst at publikum har liten interesse for produktet. Et annet viktig prinsipp er at Dyrevelferdsloven klart sier at dyr ikke skal lide unødig. Dessverre viser tidligere publiserte studier at rundt 20 prosent av alle hvaler i norsk hvalfangst ikke dør med en gang, og at unødvendig lidelse derfor finner sted. Å beholde hvalfangstindustrien strider i mot all logikk, sier Tanya Schumacher, veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge.

På tross av at folk er bekymret over hvalenes velferd, har norske myndigheter besluttet å erstatte de tidligere brukte inspektørene om bord på båtene med et billigere alternativ. Nå er det et automatisk datasystem som samler data fra fangstbåtene, noe som i enda større grad enn tidligere begrenser oversikten over omfanget av dyrelidelsen. De tre dyrevernorganisasjonene ber nå myndighetene om å gjeninnføre inspektørene som tidligere patruljerte.

- Norsk hvalfangst er ikke bare smertefull for dyrene, den er i tillegg verken nødvendig eller ønsket. Det er på tide at norske myndigheter tar disse faktorene med i beslutningen når de skal avgjøre framtiden til norsk hvalfangst, sier Joanna Toole, kampanjekoordinator i WSPA.

Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH- for dyrs rettigheter, vil i dag, tirsdag 5.4, klokken 15.15 overrekke rapporten "Hav i endring" til lederen for Næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland, med oppfordring om å gjøre hvalfangst til en del av historien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.