RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge behandler oss som terrorister

(PRIVAT)
Sist oppdatert:
Som eneste land må iranske studenter som ønsker å studere i Norge godkjennes av PST. De føler seg urettferdig behandlet.

(Nettavisen): I mai 2013 fikk den iranske studenten «Shahin» studieplass på petroleumsingeniørlinjen ved NTNU i Trondheim. Søknadsprosessen startet allerede i februar samme år.

- Jeg har ventet i flere måneder uten respons fra norske myndigheter. Mange iranere får aldri svar etter at saken ender opp hos PST i Norge. De behandler oss som terrorister, sier han på telefon til Nettavisen.

Ifølge «Shahin» besøkte han den norske ambassaden i midten av juni i fjor, og fylte ut studievisumssøknad. Først to måneder senere fikk han beskjed om å sende inn flere dokumenter til UDI i Norge. Etter det har han ikke hørt noe fra myndighetene i Norge.

- Nå har jeg mistet studieplassen og jeg føler meg terrorstemplet, sier han.

UDI ønsket ikke å kommentere saken og henviste videre til PST.

- Får spesialbehandling
- Iran får spesialbehandling. Vi følger FNs resolusjon som går ut på kontrollering av eksportvarer til Iran. Kunnskap blir her sett på som eksportvare, sier informasjonssjef Martin Bernsen ved Poilitiets sikkerhetstjeneste (PST) til Nettavisen.

- Er Iran det eneste landet som får spesialbehandling?

- Da vi ikke har noen søkere fra Nord-Korea, er Iran det eneste gjenværende landet som får denne behandlingen, svarer Bernsen.

- Det er kun søknader rettet mot en del fag som får avslag. Dette gjøres for å begrense kunnskapsoverføring mellom landene, legger han til.

- Hvordan foregår prosessen?

- Vi får tilsendt visumsøknadene fra UDI. PST gjør da en individuell vurdering av hver enkelt søker og gir deretter en anbefaling basert på informasjonen som er knyttet til den enkelte, sier han.

Flere møter motgang
På en Facebook-gruppe opprettet av iranske studenter, deles historier om motgangen studentene opplever hos norske myndigheter. I flere innlegg kommer det tydelig frem at de føler seg behandlet som terrorister.

Nettavisen har kontaktet flere av studentene.

«Mahtab» fikk også studieplass ved NTNU. Hun ønsket å studere arkitetktur, men hennes drøm ble også knust.

- Jeg ventet i flere måneder på svar. I høst mistet jeg studieplassen. Jeg ville bli arkitekt, ikke terrorist. Det er vanskelig å forstå hvorfor vi er fienden i Norge. Den behandlingen vi får forårsaker treghet hos norske myndigheter og det går utover våre fremtidsdrømmer, sier hun.

En annen iransk student Nettavisen har vært i kontakt med, er «Golnaz». Hun levde i håp om å en dag kunne studere medisin og bo i Europa. Nå er håpet borte.

- Det er svært få i Iran som lever godt. Jeg ønsket å studere i utlandet i håp om å få oppholdstillatelse i et europeisk land. Jeg har alltid drømt om å rømme fra det undertrykkende regime i Iran og leve fritt, nå har jeg mistet håpet, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere