RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge er dypt bekymret

Foto: EPA/Iran Human Rights fotomontasje
Sist oppdatert:
Youcef skal henrettes fordi han tror på Jesus.

Den iranske pastoren Youcef Nadarkhani (34) ble i 2010 dømt til døden for å ha forlatt den islamske tro.

Pastoren har tidligere fått tre sjanser til å avsverge sin tro, og kunne dermed slippe henrettelse. Men 34-åringen har stått klippefast ved sin tro.

Nå nærmer henrettelsen seg.

- Norge er dypt bekymret over rapporter fra Iran om at gjennomføringen av dødsdommen over pastor Youcef Nadarkhani skal være nært forestående. Vi ber iranske myndigheter stoppe henrettelsen, og vil gjenta dette i klartekst til dem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Både amerikanske og britiske myndigheter har tidligere fordømt dødsdommen og krevd at iranske myndigheter gjør om straffen.

- Skremmende eksempel
Dødsdommen mot 34-åringen er i strid med landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Norge har fulgt saken tett over lengre tid gjennom ambassaden i Teheran og ved løpende kontakt med andre lands myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner.

- Nadarkhanis sak er et skremmende eksempel på religiøse minoriteters stadig vanskeligere kår i Iran, sier utenriksminister Støre.

- Bekymringsfull utvikling
Norge har ved gjentatte anledninger, direkte og i offentlige uttalelser, oppfordret iranske myndigheter til å etterleve sine internasjonale forpliktelser på menneskerettighetsområdet.

- Regjeringen jobber for full avskaffelse av dødsstraff og har nylig trappet opp arbeidet for beskyttelse av livsynsminoriteter. Dette er globale menneskerettighetsutfordringer, men utviklingen i flere land i Midtøsten, som Iran, er særlig bekymringsfull og krever økt internasjonal innsats. Det er også noe vi vil gjenta i FNs menneskerettighetsråd til uken, sier Støre.

Holdt gudstjenester
Pastor Youcef Nadarkhani har tidligere holdt en rekke gudstjenester i såkalte hjemmekirker i byen Rasht nordvest for Teheran. I 2009 utfordret han regimets linje om at alle skoler skal undervise islam. Han ble arrestert i oktober samme år, og ble i fjor dømt til døden for frafall fra islam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere