RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge er et eldorado for isklatring

Foto: Rjukan Adventure
Sist oppdatert:
Væpnet med isøkser og stegjern har klatrerne innledet vintersesongen.

- Norge er et eldorado for isklatring, sier svenske Andreas Spak (35). Han har slått seg ned på Rjukan i Telemark, av tidsskriftet Klatring beskrevet som Norges ismekka. Her driver han med kursing og turguiding som næringsvei, og vinterstid handler det mest om isklatring.

- Mange og varierte fosser, lett tilgjengelighet, gode overnattingsmuligheter og en lang sesong gjør at Rjukan er så populært blant isklatrere. I år har vi booket over 150 på isklatrekurs allerede, sier Spak.

Har klatret is 17 år
Han opplever at interessen for isklatring er økende. Selv har han klatret is i 17 år. På sin CV har han blant annet to førstebestigninger av fosser i Lærdal i Sogn og Fjordane, gjort sammen med kanadieren Will Gadd i 2005. Rutene, som fikk navnet Fokus og Mørkemannen, har gradering 6.

Eidfjord i vinden
Men Spaks favorittsted akkurat nå er Eidfjord i Hordaland, der han de siste årene har vært fast gjest i frosne fosser.

- Eidfjord er verdens beste sted for isklatring. Alle rutene der er lange, inntil 500 meter, og flere av dem går fra fjord til fjell, slik at du starter i båt, sier han.

Helst ikke for kaldt
- Isklatring høres ut som en kald fornøyelse?

- Det kan være veldig kaldt tidlig i sesongen, men det er ikke noe verre å stå på ski, sier Spak og forklarer at det beste været for isklatring er temperaturer mellom null og minus 5. Blir det for kaldt, blir isen sprø.

I tillegg til å kunne sikringsteknikk og kunne svinge isøks og plassere stegjern, må isklatrerne ha kunnskap om forholdene i isen.

- Å sjekke lokale forhold og hvordan det har vært de siste dagene er viktig, sier Spak.

Risikerer kalddusj
På Rjukan er det for eksempel avgjørende viktig å ha kunnskap om reguleringen av fossene man klatrer på. Hydro har lagt det meste i rør, inkludert den berømte Rjukanfossen, men vinterstid har vannet tid til å danne imponerende isfosser. Ikke dermed sagt at du må klatre dem.

Jon Haukåssveen, klatreveteran og ispioner på Rjukan, forteller at Rjukanfossen ble klatret første gang i 1978 av Bjørn Myhre Lund og Marius Morstad. Den er også klatret i nyere tid, men Hydro Energi kan ikke gi noen garanti om vannføringen. Dermed frarådes det klatring i denne fossen nettopp på grunn av faren for en kald dusj underveis.

Men også uten plutselige vannslipp kan isklatring være farlig. For noen år siden omkom en tilreisende isklatrer i en ulykke på Rjukan.

- Isklatring er en risikofylt aktivitet, og det stilles kanskje større krav til at man kan håndverket enn ved vanlig klatring, sier Haukåssveen.

- Hvis du kort skal si hva som er så fascinerende med isklatring?

- Da vil jeg si kontrastene. Det er de stadige endringene i isen som gjør dette så fascinerende, sier Haukåsveen.

- Klatrer på levende materie
Andreas Spak sier seg enig:

- Man klatrer på en levende materie. Isen forandrer seg fra uke til uke. På to til tre dager kan den ha vokst med en halv meter. Det er det som gjør det så fint, sier han.

For dem som vil prøve isklatring, arrangeres det kurs og guidede turer, blant annet på Rjukan. Spaks selskap Rjukan Adventure og Haukåssveens Telemark Opplevelser er to av aktørene. Og hvis du nøyer deg med å se på, kan du ha øynene med deg neste gang du passerer en frossen foss. Kanskje ser du et taulag i ferd med å hakke seg oppover isen.

Se videoen Inspiring moments - ice climbing her, laget av en av deltakerne på Andreas Spaks kurs.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere