RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge er mer korrupt

Sist oppdatert:
Bildet av det uskyldsrene Norge slår sprekker. Se resultatene i stor undersøkelse.

Dyre middager og reiser for forsvarsansatte og Vinmonopol-sjefer smurt av vinleverandør gjør inntrykk. Folk flest mener det er mer korrupsjon nå enn tidligere.

NA24 - din næringslivsavis.

Det viser en undersøkelse fra anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency International.

For selv om Norge fortsatt regnes for å være ett av verdens minst korrupte land, mener et flertall av respondentene i organisasjonens årlige korrupsjonsbarometer at mengden korrupsjon har økt de siste tre årene, og at det sannsynligvis vil fortsette oppover. 57 prosent mener det har blitt mer korrupsjon, mens 60 prosent mener det vil øke i årene fremover, ifølge undersøkelsen gjennomført av TNS Gallup.

- Vi har lest om en god del skandaler i media i det siste, og flere enn før er nok på vakt mot korrupsjon. Det sprer seg nok en oppfatning blant folk at korrupsjon er blitt mer utbredt, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency International til NA24.

Dyre middager og reiser
De siste årene har flere tilfeller av grov korrupsjon i det offentlige blitt avslørt. I rapporten om IKT-kontrakter i Forsvaret lister det såkalte Dalseid-utvalget opp reiser til Cannes og Marbella, middager på luksusrestauranten Le Canard, og bilder av Vebjørn Sand til ansatte i Forsvaret.

Alt betalt av IT-selskapet SBS.

I Vinmonopolet måtte toppsjef og styreleder gå etter avsløringer om sjefer som ble påspandert vin og brennevin, middager og golf fra leverandøren Ekjord.

- Om det reelt sett er flere tilfeller, eller om media bare har blitt flinkere til å grave, er vanskelig å svare på. Men uansett er de sakene som avdekkes bare toppen av et isfjell. Det er grunn til å tro at det er mer korrupsjon i Norge enn det vi tidligere trodde, legger Borgen til.

I tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv reagerer leder av finanskomiteen, Karl Erik Schjøtt-Pedersen (Ap) på at så mange som to av ti bedriftsledere oppfatter korrupsjon og bestikkelser som en naturlig del av arbeidshverdagen. Han vil ha bedre samarbeid mellom Økokrim, Skatteetaten, toll- og avgiftsmyndighetene og Arbeidstilsynet.

Politikere på etterskudd
Borgen mener det er et problem at politikerne som oftest først kommer på banen når undersøkelser publiseres eller korrupsjonsskandaler avdekkes.

- Det som er synd er at det ikke er noen nyhet at det er korrupsjon i for eksempel bygge- og anleggsbransjen. Politikerne kommer på etterskudd, og burde heller være mer opptatt av å forebygge. Det tas ikke fatt i korrupsjon som et systemproblem, mener Borgen, og legger til at korrupsjonskontrollen her til lands er alt for slepphendt.

- Særlig i kommunal sektor, hvor det er flere historier der leverandører har fått avtaler gjennom bruk av bestikkelser eller annen korrupt praksis, understreker han.

I fjor ble en ansatt i næringsetaten i Oslo kommune siktet for å ha brukt jobben til å tjene penger på serveringssteder på fritiden. Justisdepartementets korrupsjonsjeger Eva Joly mener brorparten av korrupsjonen skjer i offentlig sektor, og understreker også at kommunale bedrifter er særlig utsatt. Men det er på langt nær bare der korrupsjon forekommer.

Ofte får næringslivet skylden, for det er vanligvis der pengene kommer fra, men Borgen mener skylden må fordeles mellom det offentlige og private.

- Problemet er ofte at det er ukultur både i selskaper og i offentlige virksomheter, sier han.

LES OGSÅ: Forsvarets mann smurt for 300.000
LES OGSÅ: Høyre mot korrupsjon

Ukultur i Forsvaret
Det er noe som bekreftes av Dalseid-utvalget, som gransket korrupsjonsavsløringene i Forsvaret. I den nær 200 sider lange rapporten som utvalget offentliggjorde for snart to uker siden, slås det fast at det har eksistert en ukultur i deler av Forsvaret. I rapporten vises det at systematiske og omfattende brudd på regler og retningslinjer var sosialt akseptert.

- Det er større bevissthet, men det skorter fortsatt på vilje til å ta en del grep i det offentlige. Man spiller ballen alt for lett over på næringslivet, og sier at det er de som må ta tak i det. Det gjelder enten det er staten eller Kommunenes sentralforbund. Men både næringslivet og myndighetene må i større grad gjøre noen grep for å få mer kontroll. Blant annet med vennskapskorrupsjon, hevder Borgen.

Mottok penger
I fjor ble tre personer tiltalt for korrupsjon i forbindelse med at en tidligere eiendomssjef ved Ullevål Sykehus skal ha mottatt penger for å tildele et entreprenørselskap oppdrag.

I februar 2005 ble en tidligere prosjektleder i Det Norske Veritas dømt til ubetinget fengsel fordi han overfor en representant for Unisys Norge skal ha foreslått at han skulle motta «kickback» på 10 prosent av alt salg til DNV. Det er bare noen få av mange eksempler. Og Jan Borgen frykter listen er enda lengre.

- Det er vanskelig å vite om det har blitt mer korrupsjon, fordi det foregår i det skjulte. Det er ikke statistikk på tilfellene, disse er det vanskelig å registrere. Men det er helt klart store mørketall, og det er faktorer som kan tale for at det har blitt mer av det, hevder han.

I fjor kom det korrupsjonsdom i to saker som Økokrim hadde etterforsket. Veritas-prosjektlederen ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel, mens en overingeniør i Statoil og to tidligere direktører i selskapet Rheinhold og Mahla Industrier AS dømt til henholdsvis ti og åtte måneders fengsel for korrupsjon.

For lite penger til Økokrim
Borgen mener det satses for lite på å avdekke korrupsjon.

- Jeg har hele tiden sagt at Økokrim ikke har nok ressurser til å kunne oppklare alle disse sakene. Kanskje er det også for mangelfull kompetanse ute i politidistriktene rundt om i landet. Det er der sakene starter og rulles opp. Derfor må politiet ha bedre kompetanse og mer ressurser, sier han til NA24.

I tillegg har det vært for dårlig beskyttelse for de som sier i fra.

- Det har ikke vært noen beskyttelse. Det får vi forhåpentligvis med det nye regelverket i arbeidsmiljøloven. Det vil gjøre det legitimt, men også rettmessig å varsle hvis man oppdager noe snusk, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere