*Nettavisen* Nyheter.

- Norge har dårlig telekonkurranse

Dårlig konkurranse på telemarkedet.

Den danske sjefen for telegiganten TDC mener teleprisene i Norge og Sverige er alt for høye. Grunnen er for dårlig konkurranse.

21.01.04 08:46

At Sverige lenge har slitt med høye telepriser er godt kjent. Men Henning Dyremose, sjef i TDC, tidligere Tele Danmark, mener også norske forbrukere burde få billigere tjenester.

- Danmark har det mest konkurranseutsatte telemarkedet i Europa. Norge og Sverige henger etter, sier Dyremose i følge Aftenposten.

Dyremose holdt en av hovedtalene på åpningsdagen av IT-messen Comdex Sverige i Göteborg denne uken.

Han viser frem en rekke priseksempler både innenfor fast- og mobiltelefoni som skal bevise hans påstander.

Verst mener Dyremose tilstanden er på grossistsiden. Tilgangen til telekabel, hvor Telenor er dominerende leverandør, er mer enn 150 prosent dyrere i Norge enn i Danmark.

- Med slike priser blir det umulig å konkurrere, mener TDC-sjefen. Han forteller at Danmark har den høyeste utbredelsen av bredbånd i Europa, mens Norge bare er på en 8. plass.

Her hjemme vil nok mange av bredbåndsleverandørene peke på at det er noe enklere å trekke kabler i et land flatt som en pannekake, enn i fjellandet Norge.

Likevel er det imponerende at hele 95 prosent av alle danske husstander har tilgang til ADSL, og andel skal opp i 98 prosent før året er omme. Det er langt høyere enn i både Norge og Sverige.

Dyremose mener statlig eierskap i Norge og Sverige er hovedgrunnen hvorfor vi sakker etter danskene.

- Det er vanskelig for staten å regulere et selskap man eier. Myndighetene er redde for å gjøre noe som skader selskapets inntjening. De beskytter eierskapet, sier Dyremose.

Telenors Ingvild Myhre og TeliaSoneras Marie Erhling holdt begge innlegg etter Dyremose, og ikke uventet var de svært uenige med dansken i hans vurdering av konkurranseforholdene.

- Det er iallfall ikke slik på mobilmarkedet, som jeg kjenner best. Her har vi mange konkurrenter i Norge, påpeker Myhre, sjef i Telenor Mobil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.