*Nettavisen* Nyheter.

- Norge har stjålet alle mine drømmer

Jasmin Tunc - papirløs flyktning bosatt i Lillesand Foto: Privat

I ni år har papirløse Jasmin Tunc (16) fått avslag om oppholdstillatelse.

10.10.11 21:25

«Hva har vi gjort?», «hvorfor blir vi barn straffet?», «hvis foreldrene har gjort noe galt, hvorfor blir barna straffet?», det er de kritiske spørsmålene 16 år gamle Jasmin Tunc vil stille justisminister Knut Storberget (AP) når de møtes mandag ettermiddag.

- Jeg vil at han skal ta hensyn til barna, det er mitt budskap, sier Jasmin til Nettavisen.

Under møtet med justisministeren, skal Jasmin blant annet overrekke ham «Nansenpasset 2011». Justisministeren vil ta imot 400 slike pass, ett for hvert papirløst barn som bor i Norge.

I sommer vedtok Utlendingsnemnda at Jasmin Tunc og hennes familie, som er fra Libanon, skal kastes ut av Norge.

- Norge har stjålet mine drømmer
Som papirløs sier Jasmin at hun opplever mange begrensninger i hverdagen.

- Hvorfor kan vi ikke drømme? Jeg føler Norge har stjålet alle mine drømmer. Jeg kan ikke drømme som alle andre barn, jeg har ikke den tryggheten eller friheten til å leve som alle andre barn, sier hun til Nettavisen.

Men Jasmin er blant de heldige. I fjor begynte hun på Møglestu videregående skole i Lillesand - takket være rektoren.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Pinlig Nansen-jubileum

- Regjeringen må ta ansvar
Jasmin er en av rundt 400 papirløse barn i Norge. Hun og familien bor i Lillesand. Det har de gjort i ni år, og i like mange år har familien fått avslag om oppholdstillatelse av UDI.

Redd Barna er svært kritiske til dagens asylpolitikk, og mener regjeringen må ta ansvaret for å bedre politikk for de papirløse barna som lever i Norge, og sette en grense for hvor lenge et barn kan leve uten avklart status

- Hvis Fridtjof Nansen hadde levd i dag, ville de 400 papirløse barna som bor i Norge nå vært de barna han ville ha hjulpet. I Nansens ånd må Norge hjelpe de papirløse. Barna mangler grunnleggende rettigheter, sier Janne Raanes, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna, i en pressemelding.

Vil ha passløsning for papirløse
Sammen med Papirløse-kampanjen, ønsker Nansenpasset 2011 å få på plass en permanent løsning for de rundt 400 papirløse barna som har bodd mer enn tre år i asyl i Norge.

Det opprinnelige Nansenpasset var det første offentlige godkjente identitetsbeviset statsløse flyktninger. Nansenpasset ble innført etter initiativ av Fridtjof Nansen i 1922 . I 1942 var passet godkjent i 52 land.

Det er rektor ved Nansenskolen i Lillehammer, Dag Hareide som er en av initiativtakerne til «Nansenpasset 2011». Og på Nansens 150-årsdag ser initiativtakeren og Jasmin muligheten til å overrekke det symbolske passet til justisminister Knut Storberget.

Har forhåpninger
- Min eneste drøm er å få oppholdstillatelse her i Norge. For det første vil jeg ha frihet og trygghet som alle andre har, jeg vil ikke ha problemer når jeg søker jobb, jeg vil ikke sove med redselen om at vi kanskje får avslag, sier Jasmin som sier hun har store forhåpninger til overrekkelsen.

- Jeg tror han vil hjelpe oss. Jeg tror ikke han vil overse dette, sier Jasmin.

Ifølge bladet Ny Tid, skal justisminister Knut Storberget være positiv til en revurderingav søknaden til barnefamilier, mens det fra Statsministerens kontor holdes fast ved den eksisterende praksisen med retur etter endelig avslag.

Møtte Storberget
Mandag ettermiddag fikk Jasmin møte Storberget ansikt til ansikt og spurt sine spørsmål. Dette ble et positivt møte.

- Han sa at han skulle prøve å hjelpe oss. Det var veldig hyggelig å hilse på han å vite at han støtter oss i denne saken, sier Jasmin til Nettavisen mandag ettermiddag.

Storberget kom ifølge Jasmin ikke med konkrete tiltak, men møtet ga jasmin og familien en ny vilje til å kjempe videre.

- Men han sa at han kommer til å hjelpe de barna som har vært her lenge og endre reglene for disse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.