*Nettavisen* Nyheter.

- Norge «kaster bort» tiden til asylsøkerne

Kari Jaquesson tilbrakte to dager på asylmottaket i Ringsaker i Hedmark. Der lærte hun asylsøkerne om rimelig og næringsrik mat. I bakgrunnen er havregrøt-køen. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)

Kari Jaquesson tilbrakte to dager på asylmottak.

14.03.14 12:52

(Nettavisen) Tirsdag kom trimdronning Kari Jaquesson tilbake til Oslo etter å ha tilbrakt to dager på Ringsaker asylmottak. Der har hun avholdt matlaging- og ernæringskurs for beboere og aktivitetsledere.

Til tross for deltagere med varierende norsk- og engelskkunnskaper, så var kurset en kjempesuksess, ifølge henne selv.

- Det er rundt 130 beboere på mottaket og alle må lage maten selv. Asylsøkere med uavklart status har 3200 kroner i måneden som skal dekke absolutt alt, mens de med avklart status får om lag 1800 kroner måneden. Mange sliter derfor med å få dekket næringsbehovet sitt, som skal dekke mat og andre ting. Jeg var der for å vise dem hvordan man finner billige varer i dyre norske butikker. For eksempel får du frossen seigfilet til 25 kroner kiloen, mens den panerte koster nesten dobbelt så mye, sier hun til Nettavisen.

Lager mat sammen

Mottaket har nylig fått bevilgninger fra Ekstrastiftelsen til å starte opp en beboerstyrt café, slik at asylsøkerne kan spleise på noen måltider et par dager i uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trimdronningen kurset asylsøkerne i ernæring og om hvordan man finner rimelige varer i verdens dyreste butikkhyller. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)


- Hvis mange går sammen om å lage middag, blir det både billigere og sunnere mat for alle sammen, sier Jaquesson. Hun forteller at flere av asylsøkerne hadde meldt seg frivillig til å drive denne caféen, og disse fikk ekstra undervisning av trenings- og ernæringseksperten.

Trodde du at grøt var et særnorsk måltid, som utlendinger synes er ekkelt? Tro om igjen.

- Blant annet laget vi frokost sammen en dag, og havregrøt var en stor suksess. I de fleste kulturer lages det faktisk grøt, sier hun og forteller at kompetansen gikk begge veier.

Pannekaker

På asylmottaket er det mennesker fra mange ulike land og kulturer. De har med seg mye materfaring som også Jaquesson lærte av. Blant annet fikk hun smake etiopiske pannekaker, laget på ertemel. Veldig godt, ifølge Jaquesson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jaquesson stiftet mange nye bekjentskap og fikk høre mange sterke historier under oppholdet på asylmottaket. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Norsk Folkehjelp)


En av utfordringene for asylsøkerne, er ifølge Jaquesson at det er vanskelig å få tak i råvarer som de er vant til i butikkene på småsteder der mottakene gjerne ligger. Enten så finnes de ikke, eller så er det ferdig tilberedt og dermed altfor dyrt for en person som lever på 450 kroner i uken.

- Derfor foreslo vi at de starter en egen kooperativbutikk på mottaket. På den måten får de kjøpt inn varer angros, til en langt rimeligere penge. En stor sekk med ris er langt billigere enn mange små. Alle jeg snakket med på mottaket tente på denne ideen, sier hun.

Oppholdet på mottaket i Ringsaker var en øyeåpner for Jaquesson, som ble svært sjokkert da hun snakket med mennesker som hadde bodd under disse forholdene i over fem år.

Kvinne bodde på mottaket i fem år

Jaquesson mener at Norge «kaster bort» tiden til asylsøkerne mens de venter på at søknaden behandles.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var ingen aldersgrense på matkurset til Jaquesson. Her holder hun kursets yngste deltager. Foto: Ann-Mereth Nilsen (Kari Jaquesson)


- De får ikke lov til å gjøre noe nyttig på dagtid, selv om mange har både lyst og kompetanse til å bidra i samfunnet og tjene til livets opphold på egen hånd. Alle jeg snakket med hadde mer lyst til å jobbe på dagtid enn å være passive på mottaket mens søknaden behandles. Jeg snakket med en iransk dame, som hadde vært på mottaket i fem år før hun endelig fikk opphold. Hele tiden har hun hatt lyst til å jobbe i eldreomsorgen, noe som det er stor etterspørsel etter i Norge. Først nå, etter fem år, kan hun ta introduksjonskurs. Vi kaster bort masse human resources, sier hun oppgitt.

- Ingen nordmenn ville bodd der

Hun ble heller ikke imponert over fasilitetene som møter asylsøkerne når de kommer til Norge.

– Det er som et dårlig nedlagt hotell som ingen nordmenn hadde villet bo på. De sover i doble køyesenger med fire på hvert rom. Der inne skal de oppbevare alt de eier og har.

Jaquesson overnattet ikke på mottaket, for der var det ikke ledig plass til henne. I stedet bodde hun hjemme hos en frivillig arbeider fra Røde Kors som jobbet der et par dager i uken.

- De som jobber på mottaket gjør en fantastisk jobb. Jeg tror mange nordmenn hadde hatt godt av å tilbringe litt tid på et slikt sted. Det er ikke vanskelig, bare ta kontakt med ditt nærmeste asylmottak og spør om de trenger hjelp, oppfordrer hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.