RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må bidra millitært for å knuse IS

Christian Tybring-Gjedde mener det er viktig at Norge bidrar til å knuse IS.
Christian Tybring-Gjedde mener det er viktig at Norge bidrar til å knuse IS. Foto: Karlsen, Anette (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Den islamske stat forstår kun ett språk og det er vold.

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, mener Norge bør ta aktivt del i de millitære operasjonenene som vil gjennomføres for å knuse Den islamske staten og forhindre fremveksten av et islamsk kalifat.

- Verdenssamfunnet må møte terrororganisasjonen med resolutt militærmakt og Norge bør være aktivt med og støtte en slik koalisjon, sier han i en uttalelse på Fremskrittspartiets nettsider, mandag.

Han mener Den islamske staten (IS) kun forstår ett språk, og det er vold.

- Man forhandler ikke med terrorister, sier han.

- Vi bør avslutte vurderingen

Fremskrittspartiet uttalte i sommer at de var positive til å bruke militære virkemidler for å stanse IS.

- Vi kan ikke stå passive på sidelinjen av denne konflikten og snakke om myke virkemidler, sier Tybring-Gjedde.

USA har bedt Norge og flere andre land om å bidra militært i Irak, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) mandag. Brende uttaler til NTB at de nå vurderer dette.

Tybring-Gjedde sier til Nettavisen at han er glad for at Brende nå sender ut disse signalene, men han mener tiden for å vurdere er over. 

- Jeg synes vi bør avslutte vurderingen og gjøre det 40 andre nasjoner er blitt enige om å gjøre. Det er ikke noe sololøp dette her, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Fått henvendelsen «nylig»

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NTB at regjeringen vil vurdere henvendelsen fra USA grundig og konsultere Stortinget før en avgjørelse blir tatt.

– Norge vurderer om vi skal bidra med militær kapasitetsbygging i Irak. Det kan for eksempel dreie seg om opplæring, men det er ikke aktuelt å delta med bakkestyrker eller i luftoperasjoner, sier Brende.

Ifølge utenriksministeren kom henvendelsen fra USA «nylig», men han har ikke kommentert den offentlig før nå. Forespørselen omfatter også humanitære bidrag, hjelp til å stanse kontantstrømmen inn og ut av Nord-Irak og tiltak mot fremmedkrigere.

På alle disse områdene vil Norge bidra, understreker Brende, som legger til at Norge allerede er blant de største humanitære bidragsyterne i området.

- Stort dilemma

Tybring Gjedde er enig med Brende i at det foreløpig bør være utelukket å sende norske soldater for å bekjempe IS i Irak.

- Men rådgivere kan være aktuelt, og utrangert forsvarsmateriell som kan være nyttig for å bekjempe IS. Det er naturlig å støtte kurderne, men jeg regner med USA har en god oversikt over hvem vi bør støtte, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Borgerkrig flyttet til Irak og Syria

Dersom norske soldater sendes til Irak, uttaler Tybring-Gjedde at vi også kan risikere at norske statsborgere skyter på norske statsborgere.

- Det er nordmenn som har reist ned for å hjelpe IS. Hvis vi bidrar med norske styrker kan vi risikere at norske statsborgere skyter på norske statsborgere. Da har vi en borgerkrig som er flyttet til Irak og Syria, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere