- Norge må fordømme henrettelsene

Massakre, Bagdad, Irak, USA, Reuters.

Massakre, Bagdad, Irak, USA, Reuters. Foto: WikiLeaks

Leder i Fredsinitiativet, Reza Rezaee, krever at utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerer overfor USA.

06.04.10 14:01

Videoen som viser hvordan amerikanske styrker i Bagdad i Irak skyter og dreper over tolv sivile personer, inkludert to Reuters-ansatte, har skapt reaksjoner verden over etter at WikiLeaks publiserte den mandag.

Les også:- Bekrefter at videoen er ekte

Reza Rezaee, nyvalgt leder i Fredsinitiativet, sier til Nettavisen at den sterke dokumentasjonen ikke kommer overraskende på ham:

- Det er forferdelig å se dette, men det er ikke overraskende. Vi vet at dette skjer og dette er bare toppen av isfjellet. Det var derfor 60.000 mennesker i Oslo i februar 2003 demonstrerte mot krigen i Irak.

- Klar henrettelse
Rezaee sier at om f.eks. Iran hadde stått bak tilsvarende handlinger, så ville norske myndigheter straks ha fordømt handlingen. Han krever nå at Norge reagerer overfor USA.

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre må fordømme dette. Norge er en nær alliert av USA, men det vi er vitne til på videoen er en klar henrettelse av sivile. Om Norge ikke reagerer, så støtter vi dette. Støre må også kalle inn den amerikanske ambassadøren, reagere skriftlig overfor USA og kreve en offentlig granskning av drapene, sier Rezaee.

Rezaee varsler at Fredsinitiativet vil jobbe videre med denne saken.

Bekreftet ekte
Den hemmeligstemplede videoen er tatt opp fra et Apache-helikopter 12. juli 2007. Etter hendelsen, der blant andre Reuters-ansatte Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40) blir drept, sa amerikanske militære myndigheter at det ble skutt mot irakiske opprørere.

Les også:- Reuters-ansatte skutt og drept av amerikanske styrker

Videoen viser noe helt annet. En anonym kilde i det amerikanske forsvaret bekreftet tirsdag overfor Reuters at opptaket er ekte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Julian Assange i WikiLeaks varslet for kort tid siden, da han deltok på årets SKUP-konferanse i Tønsberg, at WikiLeaks ville publisere en massakre-video 5. april.

Afghanistan-video
WikiLeaks varsler ifølge britiske The Guardian at snart vil publisere en video som dokumenterer hvordan amerikanske styrker dreper sivile i Afghanistan.

The Guardian omtaler i denne artikkelen den amerikanske overvåkingen rettet mot WikiLeaks.

Julian Assange hevder at han ble forfulgt av amerikanske tjenestemenn da han reiste fra Island til Norge i forbindelse med journalistikkonferansen i Tønsberg.

Se videoen her - Nettavisen advarer mot svært sterke bilder

HTML EMBED
video_embed(13043);

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.