*Nettavisen* Nyheter.

- Norge må lede an og vise støtte

Tidligere borgermester av New York og presidentkandidat Rudy Giuliani.

Tidligere borgermester av New York og presidentkandidat Rudy Giuliani. Foto: Chip Somodevilla (AFP)

Tidligere New York-borgermester ber Norge omfavne omstridt opposisjonsgruppe.

26.02.14 19:39

OSLO (Nettavisen): Den iranske eksilorganisasjonen National Council of Resistance of Iran (NCRI) er en paraplyorganisasjon for flere iranske opposisjonsgrupper, deriblant Mujahidin-e-Khalq (MEK). NCRI arrangerte en konferanse for flere hundre skandinaviske medlemmer i Oslo tirsdag ettermiddag. Æresgjest Rudy Giuliani ble godt tatt imot av gruppemedlemmene.

NCRI er velorganisert, har base i Paris og har som mål å ta over makten ved et eventuelt regimefall i Iran. Giuliani mener norske myndigheter bør omfavne opposisjonsgruppen.

- Norge har en lang og hederlig tradisjon med å støtte opp om menneskerettigheter og undertrykte grupper. Det er en av grunnene til at vi la konferansen til Norge. Norge kan lede an og vise andre land at de støtter NCRI , sier tidligere New York-borgermester og uavhengig presidentkandidat Rudy Giuliani til Nettavisen.

- Jeg har jobbet med NCRI i seks år. De er mye bedre organisert enn opposisjonen var i Libya, Syria og Egypt. De vil ha vestlig demokrati, de har en kvinne som leder, de er forkjempere av menneskerettigheter og kvinners rettigheter og ønsker et atomfritt Iran, sier Giuliani etter konferansen.

- Vi kan ikke stole på Iran
Giuliani ble for alvor verdenskjent som New Yorks borgermester under terrorangrepet i 2001. Den politiske kjempen mener Vesten ikke må la seg lure av det iranske regimet, selv om landet har tilsynelatende fått en moderat president - Hassan Rouhani.

- Iran er et voldelig, undertrykkende diktatur. Det er ett av de verste regimene i verden, sier han.

Han er også en innbitt mostander av de pågående atomforhandlingene med Iran.

- Vi kan ikke stole på regimet. De trenger ikke atomkraften. De har allerede nok strøm. Den eneste grunnen til å ha et atomprogram, er for å utvikle atomvåpen.

- I 15 år har man forsøkt å hindre Iran fra å få et atomprogram. USA ga dette opp allerede i begynnelsen av atomforhandlingene, sier Giuliani.

- Blir aldri godkjent
Giuliani henviser til den midlertidige atomavtalen hvor Iran ble enig med den såkalte P5+1-gruppen (Storbritannia, Frankrike, USA, Russland, Kina og Tyskland ) om å begrense sitt arbeid med atomteknologi i en periode på seks måneder. Avtalen ble inngått i november, og nye forhandlinger startet i forrige uke.

- Atomavtalen har en alvorlig mangel. Om denne mangelen blir med i den endelige avtalen, så vil den amerikanske kongressen aldri godkjenne den. Det å tillate Iran fredelig bruk av atomkraft, er å gi etter for et atomprogram som seks FN-resolusjoner har hatt som mål å hindre. I løpet av måneder kan dette atomprogrammet forvandles til militært bruk, sier Giuliani.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

ÆRESGJEST: Rudy Giuliani fordømmet det regjerende regimet i Iran, og oppfordret verdenssamfunnet til å ta grep på et møte i Oslo tirsdag. Foto: Sina Jahanbakhsh

- Har ikke gjort nok
En av NCRIs store kampsaker er å beskytte eksiliranere som bor i flyktningleirer i Irak under FN og USAs beskyttelse. Både FN og USA har garantert for sikkerheten til iranerne., men likevel har irakiske soldater gjentatte ganger gått til angrep og gjennomført massakre. Tidligere befant eksilirakerne seg i Camp Ashraf. Nå er de imidlertid flyttet til Camp Liberty, som også er i Irak. Giuliani mener eksilirakerne må flyttes ut av Irak.

- FN og USA har absolutt ikke gjort nok for å beskytte disse menneskene, sier han.

- Irak er ikke lenger et land hvor de kan beskyttes. Nouri al-Maliki (Iraks statsminister red.anm.) gjør ikke som Vesten ønsker, men gjør som mullaene sier. Og det er en stor tragedie med tanke på hvor mye blod vi har spilt, sier Giuliani.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

- Vi vil ha fred
Det var presidenten i National Council of Resistance of Iran, Maryam Rajavi som innledet møtet i Oslo.

- Vi må kreve at skandinaviske myndigheter går imot Iran og landets regime. Vi vil ha fred, og vi vil ha frihet til folket. Og viktigst av alt, ønsker vi demokrati, sa Rajavi blant annet i sin tale.

Hun ble hyllet av flere hundre oppmøtte iranere. Ved flere anledninger brøt publikum løs i hyllest og enorm jubel for opposisjonslederen.

- Vi vil ha fred i Iran, og vi gir oss ikke før vi får det, talte hun til gruppemedlemmene, som har reist fra både Sverige og Danmark for å få med seg møtet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Organisasjonsleder i opposisjonsgruppen Mujahidin-e-Khalq, Maryam Rajavi. Tirsdag talte hun for sympatisørene i Skandinavia. Foto: Sina Jahanbakhsh

Både iranske og irakiske myndigheter mener at Mujahidin-e-Khalq, som er den største undergruppen i NCRI, er en terrororganisasjon. Gruppen har også mange fiender, og sikkerheten rundt møtet var derfor meget høy.

- Vi må lære av fortiden
Æresgjest og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani fikk ordet etter Rajavi.

- Et hovedproblem vi har er at vi ikke lærer av historien, og vi repeterer de samme feilene. Men Iran har lært av våre feil. Iran har tidligere sagt at de ikke skal gjennomføre atomprogrammet i landet, og vi stolte blindt på det, talte Giuliani.

- Vi er i ferd med å begå samme feil igjen, la han til.

Giuliani oppfordret verdenssamfunnet om å gripe inn i Irans atompolitikk og det undertrykkende regimet.

- Iran er den største bistandskilden til terrorister over hele verden. Dette må stoppes umiddelbart. Hvordan kan vi samarbeide med et slikt land? spurte han publikum og fikk en stående applaus av opposisjonstilhengerne.

På terrorliste
MEK kjempet en geriljakrig mot den amerikanskstøttede Shahen i Iran på 1970-tallet. Gruppen angrep også en rekke amerikanske mål, og ble derfor oppført på USAs terrorliste. Gruppen har den siste tiden tatt avstand fra våpenbruk, og har nylig blitt fjernet fra USAs terrorliste.

MEK kjempet også på Saddam Husseins side under krigen mot Iran på 1980-tallet, som altså er grunnen til at de ble tildelt leiren i Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.