RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må ta selvkritikk

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
UD undersøker påstanden om at tvangsutsendt asylsøker skal ha havnet rett i beryktet fengsel.

I forrige uke meldte Iran Human Rights og ukemagasinet Ny Tid at en iransk asylsøker, som fikk endelig avslag på opphold av Utlendingsnemnda (UNE) i fjor høst, sitter fengslet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran.

Rahim Rostami (19) ble pågrepet av Politiets utlendingsseksjon 8. februar, og tvangsutsendt til Teheran i Iran påfølgende dag.

Ifølge Ny Tid skal 19-åringen ha hatt en dødsdom mot seg da han søkte om opphold i Norge. Men norske utlendingsmyndigheter avslo likevel søknaden på opphold.

Rostami var bare 17 år gammel da han ankom Norge og søkte asyl.

- Haster med å få bekreftelse
Iran Human Rights mener 19-åringen kan være i livsfare, og sier det haster med at norske myndigheter griper inn i saken.

- Sist man hadde noen direkte opplysninger om ham var 19. mars, og da befant han seg i Evin-fengselet. Nå har det gått ni dager, og vi offentliggjorde saken for én uke siden. Jeg tror nok det å få en offisiell uttalelse fra iranske myndigheter ved en offisiell henvendelse fra norske myndigheter, vil kunne gi svar, sier talsmann i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- En slik bekreftelse vil nok i utgangspunktet være litt negativt for norske myndigheter. Men det vil være positivt i den forstand at Norge som et demokrati står til ansvar for det man gjør, og hvis det skjer en feil, så tar man selvkritikk og går gjennom rutinene og retter opp, sier han.

- Vurderer på vanlig måte
UNE har imidlertid vært svært ordknappe, og har så langt ikke tatt noe selvkritikk.

- Vi vurderer på vanlig måte den informasjonen som har kommet, og har foreløpig ingen annen kommentar, opplyste seniorrådgiver i Utlendingsnemnda, Don Radoli, til Nettavisen i forrige uke.

UNE hadde ingen ytterligere kommentar i saken da Nettavisen tok kontakt med dem mandag formiddag. UNE har blidt bedt av statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, om å granske Rostami-saken, melder Ny Tid.

UD jobber med saken
Utenriksdepartementet bekrefter at de jobber med saken.

- Vår ambassade i Teheran forsøker å verifisere opplysninger vedrørende hans situasjon, om hvor han befinner seg og hvilke anklager som er rettet mot ham, sier konstituert underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, til Nettavisen.

Iran Human Rights holder en markering for Rostami utenfor Stortinget klokken 18.00 mandag kveld.

Taler godt for seg selv
Norges mest kjente asylsøker, Maria Amelie, følger med på saken til Rostami, og har følgende kommentar:

- Saken taler virkelig godt for seg selv. Jeg er veldig lei meg og har fulgt med på hva denne unge gutten er utsatt for, sier Amelie til Nettavisen på telefon fra Krakow.

Evin-fengselet er verdenskjent for sin brutale behandling av fanger med blant annet omfattende bruk av tortur. I tillegg gjennomføres en rekke henrettelser innenfor fengselsmurene. Iran er kjent for å bruke henrettelser som fryktmiddel, og rettssikkerheten i landet er karakterisert som svært dårlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere