RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge må vurdere Kongo-soldater

Sist oppdatert:
Erik Solheim tilbake fra krigsherjede Kongo.

Norge må vurdere å sende soldater til FN-styrken i Kongo, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter en reise i det krigsherjede landet.

- Vi må vurdere om vi har militære styrker til det som FN måtte trenge i Kongo, sa Solheim (SV) til NRK lørdag.

FNs sikkerhetsråd vedtok tidligere denne uka å forsterke FN-styrken i Kongo med ytterligere 3.100 soldater og politifolk.

Men det er svært uklart hvor disse soldatene skal komme fra. De fleste europeiske land har sagt de ikke har noen å avse.

Les også: - Vi trenger flere soldater
Angélique i Norge: - Hvorfor bryr ingen seg?

FN-styrken består i dag av 17.000 soldater, og den er blitt beskyldt for ikke å kunne gi sikkerhet til befolkningen som kommer i klem mellom regjeringsstyrkene, militsene de er alliert med, og tutsimilitsen til opprørslederen Laurent Nkunda.

Solheim understreket at en FN-styrke alene ikke kan skape fred i Kongo. Til det trengs en overordnet fredsavtale som landene i regionen, som Uganda og Rwanda, er med på, og som støttes av det internasjonale samfunnet, sa han.

Solheim besøkte fredag Goma i Øst-Kongo, der han og hans følge ble orientert om situasjonen av folk fra FN-styrken MONUC og møtte regionale ledere. De var også til stede ved en utdeling av mat til flyktninger.

- Behovet for sikkerhet i disse områdene er desperat, i store områder greier hjelpearbeiderne ikke å komme seg fram, sa Solheim til NTB på telefon fra Goma.

Les også: Bruker voldtekt som våpen
Les også: Bruker lik som veisperringer

- Kongo er i dag så nær bunnen som det går an å komme. Det gjelder hele landet og ikke bare de krigsherjede områdene i øst, sa han videre.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere