*Nettavisen* Nyheter.

- Norge skulle aldri sendt fly

Foto: (Montasje: Scanpix)

Det mener tidligere SV-topp Rolf Reikvam.

21.03.11 15:20

Mandag klokken 12.40 satte seks F16-fly fra Norge kursen sørover fra Bodø hovedflystasjon, med sikte på å delta i krigen i Libya.

Tidligere SV-topp Rolf Reikvam reagerer på dette.

- Det er første gang jeg har vært ambivalent i forhold til en krig fordi jeg er en konsekvent antikriger, men jeg ser på det som et folkelig opprør mot en diktator som har stått i flere tiår og slår tilbake mot en fredelig befolkning med maktmidler, sier Reikvam til Nettavisen.

- Ulike agendaer
Samtidig misliker han sterkt rollen til Vesten, med den franske presidenten Nicolas Sarkozy i spissen:

- Jeg misliker sterkt at dette blir en Sarkozy-sak, hvor han skal vise seg som en viktig leder. Jeg finner det ubehagelig at det er ulike agendaer som rår og Vestens innblanding har kommet for raskt.

Reikvam som kommer fra Førde og er bosatt i Sørum, kan se tilbake på tre perioder på Stortinget for Akershus. I dag har han ingen sentrale verv.

Les også: - Det er legitimt å drepe Gaddafi

- Gått for fort frem
- Hva ser du som en bedre løsning?

- Dette har gått litt fort frem. Flyforbudssonen ble en verdenssak, og da ligger det i kortene at man må inn med våpen og blant annet slå ut libyske flyvåpen. Det er krig det, selv om utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke vil si det, slår Reikvam fast.

Han mener det er Den arabiske ligaen som er best skikket til å komme i dialog med Muammad al-Gaddafi.

- Sarkozy er naturligvis ikke rette mann, selv om han tok i mot ham for et år siden. Det er Den arabiske ligaen som har denne kompetansen, mener Reikvam.

- Galt å vise seg frem slik
- Det er galt av den franske presidenten å vise seg frem slik, understreker Reikvam.

«Fra og med nå er våre fly over Libya for å stoppe angrepene på sivile og byer. Franske fly er klare til å gripe inn overfor stridsvogner og soldater som truer sivile i Libya, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy under en pressekonferanse ved 15.45-tiden lørdag.»

Les også: Franske jagerfly er i gang

- Unødvendig å sende fly
- Hva med Norges rolle og det at SV støtter Norge i krig i Libya?

- Norge burde ikke vært så kjappe. Det er unødvendig at vi skal sende fly ned!

Han er også oppgitt over den norske «servile holdningen» om at det er så stas å bli invitert i møter med de store.

- Statsministeren og utenriksministeren burde holdt seg unna helgens møte i Paris. Dette har ikke noe med solidaritet å gjøre. De som blir invitert, er de som er mest lojale. Norge trenger ikke stille opp på alt USA og Frankrike ber dem om.

- Under krigene i Kosovo og Afghanistan hadde daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), som ledet landet fra 2001 til 2005, også behov for å vise seg frem, minnes Reikvam.

- Neppe en tapssak for SV
- Hvordan tror du krigsdeltagelsen påvirker SVs oppslutning?

- Det virker som opinionen i Norge vil at vi skal gå løs på Gaddafi, demed blir ikke dette en typisk tapssak for SV. Men for oss som tilhører fredsgenerasjonen på 1960-tallet, vil det være en del som mot, avslutter Reikvam.

SV støtter FNs forsøk på stoppe Gadaffi:

- Vi må ha Irak og Afghanistan i bakhodet. Alle må forstå at bruk av militærmakt ikke innebærer at krisen i Libya er over. Tvert imot kan flybombing være begynnelsen på noe langvarig, uttalte SVs nestleder Bård Vegar Solhjel fredag.

Den arabiske liga klinkende klar
Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, understreker mandag at han respekterer FN-resolusjonen.

- Den arabiske liga tok en fast beslutning om Libya og stanset fra første stund Libyas medlemskap. Deretter ba vi FN om å implementere en flyforbudssone, og vi respekterer FNs resolusjon, og det er ingen strid om den, sa Moussa på en pressekonferanse i Kairo, hvor også FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltok.

Her er video av et norsk F-16-fly som tar av fra Bodø mandag:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag