RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge ville holde dødsfall hemmelig

Foto: PATRICK BAZ (Afp)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter ville legge lokk på hvor mange sivile afghanere som var drept i NATO-angrep, ifølge Wikileaks-dokumenter.

«Norges ambassadør understreket behovet for å unngå en offentlig debatt om rapportering av antallet sivile drepte», står det i et møtereferat fra USAs NATO-delegasjon fra et møte i NATOs øverste organ, Rådet, i september 2008.

Referatet, som avisen har fått tilgang til gjennom Wikileaks-dokumenter, kaster «et overraskende og nytt lys over Norges rolle i den politiske ledelsen av NATO under krigen i Afganistan», skriver Aftenposten.

Ved en anledning skal Norges NATO-ambassadør, nåværende London-ambassadør Kim Traavik, ha langet ut mot FNs rapporter om sivile drepte, som NATOs råd mente overdrev antall drepte.

«Selv mange FN-ansatte i Kabul tviler på metoden som er brukt», sa Traavik ifølge referatet.

- Dette kjenner jeg meg ikke igjen i, og må bero på en misforståelse. Norge var et av de landene som sterkest argumenterte for at NATO og ISAF måtte iverksette tiltak for å redusere de sivile tapene, sier Traavik til avisen.

Avsløringen får Amnesty Norge til å reagere, som sier det er helt uakseptabelt at Norge har vært med å dekke over tapstallene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere