*Nettavisen* Nyheter.

- Norsk kvinne (31) bortført i Egypt

Foto: CRIS BOURONCLE (Afp)

To turister er bortført av væpnede beduiner i Sinaiørkenen i Egypt.

22.03.13 18:55

(NTB/Nettavisen): En 31 år gammel norsk kvinne og en israelsk mann av palestinsk opprinnelse ble fredag bortført av beduiner på Sinai-halvøya i Egypt, melder NTB.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er bortført i Egypt, og UD har sammen med relevante etater mobilisert for å håndtere situasjonen. Vi har satt krisestab i UD, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

Nyhetsbyrået AFP forteller fredag at den israelske mannen som ble kidnappet med den norske kvinnen, nå har fått ringe hjem til familien sin.

- Han fortalte at han var blitt kidnappet. Han var trygg og frisk, og kidnapperne behandlet ham bra, forteller israelerens svoger, Kamal Koufini, til AFP.

Ifølge Koufini krever kidnapperne at slektninger må løslates for at de skal frigi gislene.

- Forhandler
Ahmad Tibi i Israels nasjonalforsamling, Knesset, sier til israelske Channel 2, at det pågår forhandlinger for å få frigitt de to gislene. Også DPA melder at egyptiske sikkerhetsstyrker forhandler med beduinledere om løslatelse.

UD ønsker ikke å bekrefte om den norske statsborgeren er en kvinne.

- Vi ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer om den norske statsborgeren. Vi kan bekrefte at vi er i kontakt med andre lands myndigheter i saken og at vi tar situasjonen på det største alvor, sier Michelsen.

Turistene ble bortført av væpnede maskerte menn sør i Sinai, melder det arabiske nettstedet Al-Ahram Arabic.

Kidnapperne skal ha stanset turistenes bil på en veistrekning mellom feriestedet Taba og Dahab langs grensen til Israel. Turistene skal deretter ha blitt tvunget til å sette seg inn i kidnappernes bil. Turistenes egyptiske sjåfør ble frigitt.

Ifølge sikkerhetskilder ønsker kidnapperne å utveksle turistene med arresterte narkotikaforbrytere.

UDs reiseråd til Egypt
Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Egypt. Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til den nordlige delen av Sinai-halvøya, nærmere bestemt området nord for hovedveien mellom Suez og Taba.

Turistområdene i Sharm El Sheikh og Hurghada er i mindre grad påvirket av uroligheter i Egypt, men det har det siste året forekommet bortføringer og andre hendelser i Egypt. Vi oppfordrer derfor nordmenn som oppholder seg i dette området om å utvise særskilt aktsomhet. Ferdsel utenfor turistområdene bør begrenses, særlig etter mørkets frembrudd og tidlig om morgenen.

Norske borgere som oppholder seg i, eller planlegger å reise til Egypt, oppfordres til å holde seg oppdatert via de rådene og sikkerhetsinformasjonen som ligger på Den norske ambassadens i Kairos hjemmesider, samt registrere sin reise via www.reiseregistrering.no

Flere bortføringer
Flere turister har blitt kidnappet av beduiner i Sinai siden president Hosni Mubaraks fall i Egypt i 2011, men gislene blir som oftest løslatt innen 48 timer.

Kidnapperne krever vanligvis fengslede familie- og stammemedlemmer løslatt fra egyptisk fengsel.

Israel har gjentatte ganger den siste tiden advart sine statsborgere mot faren for slike kidnappinger i Sinai.

Militante islamister har gjennomført en rekke mindre angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker og til tider angrepet Israel i området de siste to årene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Ikke politisk motivert
Beduinkilder i området bekrefter at fredagens bortføring ikke er politisk motivert, og at de to turistene vil bli løslatt i bytte mot fengslede familiemedlemmer av gisseltakerne.

7. mars ble et britisk ektepar bortført på vei til den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheik. De ble løslatt få timer senere etter at gisseltakerne hadde forhandlet med representanter for egyptiske sikkerhetsstyrker i området.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag