- Norsk toåring død i Syria

Toåringens far mener terrorsiktede Bastian Vasquez har forårsaket guttens død.

Toåringens far mener terrorsiktede Bastian Vasquez har forårsaket guttens død.

En norsk kvinne gift med en islamist dro i fjor til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS. Med seg hadde hun parets sønn, som nå er død, ifølge TV 2.

23.02.15 13:31

Kvinnen ble sammen med en annen islamist, terrorsiktede Bastian Vasquez. Barnefaren mener Vasquez har forårsaket sønnens død. Begge mennene er medlemmer av islamistgruppen Profetens Ummah.

– Dette er ukjente anklager for meg. De er ikke blitt fremsatt på en offisiell måte, sier advokat John Christian Elden, som representerer Vasquez, til TV 2.

Saken skal ha skapt stor splittelse i den ekstreme gruppa Profetens Ummah, som både barnefaren og Vasquez har tilknytning til. Men noen støtter toåringens far, støtter andre Vasquez.

PST vil ikke kommentere, ifølge TV 2.

- Færre slutter seg til IS
Strenge restriksjoner fra europeiske myndigheter gjør at færre europeere slutter seg til Den islamske staten (IS), ifølge medlemmer av gruppa.

IS-krigere i Syria og Irak som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med, sier restriksjonene har lite betydning for gruppens kampevne siden europeere bare utgjør en liten del av styrkene.

– Nå for tiden kommer de fleste fra asiatiske land som Tadsjikistan og Usbekistan. De er tøffe krigere, sier en IS-kriger til Reuters.

Vil hindre rekruttering
Europeiske land jobber hardt for å hindre rekruttering til gruppen som det siste året har tatt over store områder i Syria og Irak. Nye lover har blitt innført for å hindre utreise, og personer som driver rekrutteringsarbeid for IS har blitt pågrepet.

Ifølge en syrisk IS-kriger er slike tiltak et tegn på gruppens betydning.

– Først tok disse landene lett på oss. De trodde krigerne kom hit for å dø. Men de så ikke at de får verdifull trening og at krigerne rekrutterer venner og familiemedlemmer, sier syreren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.