RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske ambassadeansatte forlater Sør-Sudan

Foto: Rolla Hinedi (AP/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norge sender hjem alle ambassadeansatte fra Sør-Sudan som ikke er helt nødvendige for driften.

Norge har også stengt ambassaden i Juba av hensyn til sikkerhetssituasjonen i landet, opplyser Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet, til NTB.

Ambassaden ble stengt på søndag.

- Vi beholder en minimumsstab på ambassaden, og sender hjem øvrig personell, sier Andersen til Nettavisen.

Han ønsker ikke å tallfeste hvor mange som skal sendes hjem.

Andersen sier de har fulgt situasjonen i Sør-Sudan nøye den siste tiden, og at de nå fant det tilrådelig å ta ut noe personell.

- De vi sender hjem er såkalt ikke-essensielt personell, sier han til Nettavisen.

Åpen flyplass
Flyplassen i hovedstaden Juba ble gjenåpnet onsdag, og norsk UD jobber nå for å få ambassadeansatte som ikke er helt essensielle for driften, med på første tilgjengelige fly hjem til Norge.

Også andre organisasjoner som har norske ansatte i Sør-Sudan, arbeider for å få sendt hjem sine medarbeidere.

Opp mot 500 mennesker er drept i kamper mellom ulike deler av hæren i Sør-Sudan, ifølge FN-kilder, og utenriksminister Børge Brende (H) karakteriserer situasjonen som svært alvorlig.

Bekymret for krisen
- De siste dagers kamphandlinger i Sør-Sudan er svært urovekkende. Vi oppfordrer alle parter til å avstå fra bruk av vold samt å bidra til å finne en politisk løsning på konflikten, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Situasjonen i Sør-Sudan er meget spent og uoversiktlig. FN rapporterer om at 10 000 mennesker har søkt beskyttelse på FNs (UNMISS) to baser i Juba.

- President Salva Kiir må, som øverste leder for hæren, gi alle styrker klar instruks om å avstå fra våpenbruk, og å sette sikkerheten for landets befolkning først, sier utenriksminister Brende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norge har vært en sentral støttespiller for Sør-Sudan siden fredsavtalen med Sudan i 2005 og Sør-Sudans påfølgende uavhengighet i 2011. Kampene som har pågått i hovedstaden Juba siden natt til 16. desember, kommer i kjølvannet av en periode med økende politiske spenninger i landet.

Flere hundre drept
Opp mot 500 mennesker er drept i kamper mellom ulike deler av hæren, ifølge FN.

Det har vært harde sammenstøt i Sør-Sudan de siste dagene etter et angivelig kuppforsøk mot president Salva Kiir. Kiir hevder at hans tidligere visepresident Riek Machar sto bak. Men det avviser Machar.

Onsdag morgen ble det rapportert om at det var forholdsvis rolig, men tidligere på natten ble det meldt om flere skuddvekslinger og eksplosjoner.

- Vi har fått beskjed om at det i natt har vært litt roligere, men situasjonen er urovekkende, sier Andersen i norsk UD.

Utenriksminister Børge Brende (H) karakteriserer situasjonen som svært alvorlig.

- De siste dagers kamphandlinger i Sør-Sudan er svært urovekkende. Vi oppfordrer alle parter til å avstå fra bruk av vold samt å bidra til å finne en politisk løsning på konflikten, sier Brende.

Benekter etnisk konflikt
Likene av de mange drepte ble onsdag brakt til sykehus i hovedstaden.

Minst 800 andre er såret i kampene mellom soldater som er lojale mot president Salva Kiir, og soldater som støtter en opposisjonsleder.

- Vi er ekstremt bekymret. Det er uten tvil høye dødstall, sier Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud, ifølge BBC. Han frykter at konflikten kan utvikle seg til en borgerkrig mellom de to største etniske gruppene i landet, dinkaene og nuerene.

Men ifølge Simon Kun Puoch, en høytstående tjenestemann i regjeringsapparatet i Juba, er det ikke snakk om en etnisk konflikt.

- Det finnes folk som sier at at det som har hendt, er mellom dinkaer og nuere. Men vi som leder dette landet, vil understreke at det ikke er sant.

Tatt imot nordmenn
Den norske ambassaden har av hensynet til sikkerheten vært stengt siden søndag.

Ifølge norsk UD har ambassaden i Juba tatt imot noen nordmenn som ønsker å være i tilknytning til ambassadens folk, i stedet for der de bor til vanlig.

- Det dreier seg om et fåtall, sier Andersen.

Det er ikke mange nordmenn som bor fast i Sør-Sudan, de fleste av disse er enten knyttet til den norske ambassaden eller til hjelpeorganisasjoner.

Krisen ble diskutert i FNs sikkerhetsråd tirsdag. Medlemmene av rådet ble fortalt at kampene i hovedsak trolig forgår mellom de etniske gruppene.

- Avstå fra vold
Opp til 20.000 sivile sørsudanere har søkt tilflukt i to FN-leire i hovedstaden Juba. FNs spesialutsending i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, ber innstendig alle krigførende grupper om å avstå fra vold rettet mot bestemte etniske grupper.

Kampene i Juba brøt ut søndag kveld. De avslører dype etniske spenninger i det bare to og et halvt år gamle landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere