RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske banker står fjellstøtt

Sist oppdatert:
Det mener det verdensledende gjeldsratingselskapet Standard & Poor.
Det går frem av en rapport Standard & Poor (S&P) har offentliggjort i dag. Rapporten tar for seg tilstanden i den norske banksektoren og gir et meget positivt bilde av situasjonen.

- Den finansielle styrken i det norske banksystemet er solid, med lånetap på historisk bunnivåer og det fleste aktørene melder om utmerket kvalitet på sine eiendeler, skriver S&P i en pressmelding i forbindelse med sin rapport.


Hentet inn naboene

S&P peker på at den sterke utviklingen i de underliggende markedene har bidratt til å trekke opp lønnsomheten i de norske markedene, og brakt den opp på nivå med resten av Norden.

Ratingselskapet peker i analysen også på at de norske bankene er velkapitalisert og mindre fragmentert enn bare for få år siden som føgle av fusjonen mellom DnB og Sparebanken Nor.

Noe risikomomenter

I en ellers rosenrød rapport ser S&P noen farer for den norske banknæringen og det er blant annet nordmenns økende opplåningstakt.

Dette kan ifølge S&P skape bekymring dersom eiendomsprisene skulle falle markert.

Videre peker S&P på at eksportorienterte selskaper som de siste tre årene har nytt godt av lave renter og en svak valuta, kan se en svekkelse i sine konkurransefortrinn som følge av styrket norsk krone, store lønnsøkninger eller en rask nedkjøling av verdensøkonomien.

Sterk basis

På den annen side påpeker S&P at den norske økonomien fortsatt er sterk som følge av landets formidable oljereserver. I tillegg til den sunne basis som nå preger norsk banknæring så peker S&P også på at det ikke synes å være noen spesiell systemrisiko eller strukturelle problemer i næringen.

Kredittratingselskapet peker også på en positiv utvikling i det norske finanslovverket, som de mener vil bedre mulighetene til å reise kapital for mindre finansielle institusjoner og øke konkurransen og stabiliteten i banknæringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere