- Norske fly har sluppet 247 bomber

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret (Scanpix)

Forsvarsminister Grete Faremo sier norske kampfly er blant dem som tar ut «spesielt komplekse mål» over Libya.

04.05.11 10:07

I et innlegg i Aftenposten onsdag skriver forsvarsminister Grete Faremo at Norge så langt har fløyet 275 bombetokt eller såkalte «strike»-oppdrag over Libya og at norske fly har sluppet til sammen 247 bomber. I alt er det fløyet 4650 oppdrag over Libya under Natos ledelse. 1950 av disse er definert som «strike»-oppdrag. 14 prosent av disse bombetoktene utføres altså av norske fly.

Bombet Gaddafis residens
Samtidig sier forsvarskilder til avisa at det var norske kampfly som forrige helg bombet Muammar Gaddafis residens, men de avviser at det var norske fly som bombet bygningen da Gaddafis yngste sønn og flere barnebarn ble drept sist helg.

I sitt innlegg går Faremo ikke i detalj om hvilke mål Norge har vært med og bombe, men skriver at man i denne fasen av operasjonen særlig fokuserer på strategiske mål.

- Ansvar for komplekse mål
«Fordi Norge har demonstrert god evne til å levere relevante våpen på en presis måte og med lavest mulig risiko for utilsiktet skade og sivile tap, er vi også blant dem som har fått ansvar for å ta ut spesielt komplekse mål», skriver hun.

Faremo bekrefter at Norge også er med og velger ut mål og at vi har «reell nasjonal påvirkning», noe hun illustrerer med at norske innspill har ført til endring av målvalg.

Les Faremos innlegg her (regjeringen.no)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.