*Nettavisen* Nyheter.

- Norske FN-soldater hjalp fanger å flykte

Norske FN-soldater hjalp to libanesiske fanger som i 1992 rømte fra et israelskkontrollert fengsel i Libanon.

04.10.10 11:06

Oslo (NTB): Norske FN-soldater hjalp to libanesiske fanger som i 1992 rømte fra et israelskkontrollert fengsel i Libanon. Det hevdes i en ny bok.

Hadde det blitt oppdaget, kunne Norges rolle i FN- styrken i landet stått på spill, skriver Aftenposten.

Det er journalisten og forfatteren Odd Karsten Tveit som beskriver redningsaksjonen i sin nye bok.

- Dette er det eneste kjente tilfellet av at FN-styrker har hjulpet libanesiske rømlinger. Det er fantastisk at alle holdt kjeft om det som ellers kunne ødelagt for norsk tilstedeværelse i Libanon, sier Tveit.

Norske styrker fryktet at hvis de to fangene ble overlatt til sin egen skjebne, kunne de bli tatt til fange, torturert og muligens drept i det Mossad-kontrollerte Khiam-fengselet i Sør-Libanon.

Derfor ble de to rømte libaneserne i september 1992 kledd opp i norske uniformer og FN-utstyr for deretter bli kjørt forbi israelske soldater og libanesisk milits i et norsk panserkjøretøy ut av israelskokkupert område.

Historien har vært holdt hemmelig i 18 år. Først nå har Tveit fått tillatelse fra Hagrup Haukland, tidligere sjef for NORBATT, den norske bataljonen i Sør-Libanon, til å fortelle om hendelsen.

- Da jeg møtte obersten og hadde historien, så fortalte han meg alt og ga beskjed til de andre involverte om at også de nå kunne fortelle om det de hadde opplevd, sier Tveit til Aftenposten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.