*Nettavisen* Nyheter.

- Norske jenter ødelegger brynene

Foto: Paul Weaver

Men kjendisfavoritt og øyenbrynsspesialist Fred Hamelten kan skape magi med pinsetten.

22.01.10 10:36

(SIDE2): Han er ikke stylist, han er kunstner, mannen som står bak en rekke kjendisers lytefrie øyenbryn. Side2 møtte Fred Hamelten på jobb i Jan Thomas Studio.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

- Jeg er nok en perfeksjonist, ja, bekrefter Hamelten da fotograf Paul Weaver kommenterer hvor nitid han jobber. Han er i full gang med å perfeksjonere undertegnedes visstnok «noe usymmetriske» bryn.

Tar av med nappingen
Å ikke få til symmetri er en klassisk feil kvinner gjør, får vi vite. Det, pluss å gå berserk med pinsetten.

- Norske jenter overnapper
- Norske jenter har generelt lite hår og de har en tendens til å overnappe. Brynene er ofte usymmetriske eller direkte ødelagt. Hos personer som har nappet altfor mye, forsøker jeg å bruke litt av dunet som er rundt brynet og farge det. Slik kan man skape et inntrykk av tykkere bryn, forklarer han til Side2.

Klippe, klippe
Hamelten svinger både saks og pinsett, og snart er han i full gang med en imponerende teknikk med tråd, såkalt «threading».

Han klatter på øyenbrynsfarge, og i noen minutter kunne undertegnede sklidd rett inn i en piratfilm.

Fotografen knipser i vei, og får det onde øye i retur sammen med en formaning om at bildene skal sensureres før bruk.

- Krever et kunstnerisk blikk
Fred Hamelten har lang erfaring som øyenbrynsspesialist og har jobbet med faget i om lag tyve år. Han har ingen formell utdannelse eller opplæring, men selv sier han at det kreves et kunstnerisk blikk for å lykkes:

- Enten har man det i seg eller ikke. Det er kommet flere til som styler øyenbryn, men fåtallet - eller ingen - er særlig flinke. Mange har en tendens til å nappe for mye, og de ser ikke på hele personen og hva som passer til vedkommende. Jeg tar i betraktning klesstil, ansiktsform, jobb og mye annet før jeg setter i gang.

- Har du noen gang hatt en misfornøyd kunde?
- Ja, én. Men det var nok fordi hun ikke var betalingsdyktig og stakk av fra regningen. Hun trengte vel en unnskyldning for å ikke gjøre opp for seg. Så det tar jeg ikke så tungt, sier Hamelten til Side2.

Kjendisfavoritten
Han har opparbeidet seg en slags kultstatus blant sine kunder, som også inkluderer en rekke kjente profiler. Dorthe Skappel var en av de første Hamilton jobbet med.

- Jeg jobbet lenge med Dorthe Skappel i TV 2 og det var faktisk hun som introduserte meg for Jan Thomas. Hun anbefalte meg og noen måneder senere havnet jeg her i salongen.

- Min første jobb her var Vendela Kirsebom. Jeg fikset brynene hennes i forkant av en kampanje for Max Factor, forteller han.

På kundelisten står blant andre også Tone Damli Aaberge, Janne Formoe, Karita Bekkemellem, Guri Solberg, værdamene på TV 2 og blogger Ida Wulff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fred Hamelten

- Menn er mer pinglete
Øyenbrynsstyling er imidlertid ikke forbeholdt kvinner. Hamelten har både Tommy Sharif og Christer Falck i sin kundekrets. Sistnevnte var i salongen i forbindelse med et nytt tv-program om «make overs» og vil snart kunne sees på skjermen - med plettfrie bryn. Hamelten røper at tårene rant under behandlingen.

- Menn er mer pinglete! sier Hamelten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Allchristophercom

- Madonnas er dårlige
Hamelten har klare meninger om både norske og internasjonale øyenbryn, og han har lite til overs for Madonnas. Han trekker imidlertid fram Jennifer Lopez og Beyoncé som gode eksempler.

- Så hvordan skal man egentlig nappe brynene?
- Svært ofte hører man at man aldri skal nappe over brynet, kun under. Det vil jeg påstå er 110 prosent feil. Det vil ikke bli like pent resultat da, man må se an hvert bryn og hva det trenger for få en fin form. Noen er buskete og viltvoksende, mens andre er overnappet og direkte ødelagt. Hvordan jeg styler brynet kommer helt an på person og ansiktsfasong. Det finnes ikke én ferdig form som passer alle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Hvitløk mot overnapping
Stylisten har imidlertid noen kjerringråd å komme med til dem som har plukket brynene sønder og sammen:

- Brenn mandler eller hasselnøtter, da kommer det olje ut som man kan gni på øyenbrynene. Man kan også kutte hvitløk og gni inn på området. Dette har ingen vitenskapelig hold, men jeg har møtt flere som har fortalt at det virker, sier han.

45 minutters «makeover»
En knappe tre kvarters enmannsdugnad måtte til for å skape en perfekt ramme av ansiktshår. Prisen for gildet er i overkant av 700 kroner. Undertegnede forlater salongen med symmetriske øyenbryn - og fotografen med hevede. For første gang i sitt noen og tredve år gamle liv har han tenkt over øyenbryn mer enn å bare registrere at de er der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag