*Nettavisen* Nyheter.

- Norske lastebiler får ikke lenger kjøre på svenske veier

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Svensk Høyesterettsdom skaper trøbbel for norske lastebiler.

10.08.12 20:47

Det ventes enorme problemer for norsk industri etter at svensk Høyesterett har behandlet en dom fra Svea hovrett, skriver Aftenposten.

De har nemlig kommet til at totalvekten for lastebiler som kjører i Sverige skal være 40 tonn, og at de skal ha en maksimal lengde på 18,75 meter. Problemet da er at norske lastebiler har en lengde på 19,5 meter.

- I Norge har lastebilene en lengde på 19,5 meter, noe som daværende samferdselsminister Liv Signa Navarsete kjempet igjennom i Brüssel. Begrunnelsen var at det er helt nødvendig med slike lengder for å veksle containertransport mellom jernbane og bil. På grunn av dette er Norge best i Europa på godstransport på jernbane, sier Erling Sæther, direktør for næringspolitikk i NHO Logistikk, til avisen.

Dommen skal tre i kraft umiddelbart. Svensk politi har ifølge NHO sendt beskjed til alle sine distrikter.

Regjeringen liker dette svært dårlig.

- Vi ser svært alvorlig på denne saken. Om vi ikke snarest får avklart rettstilstanden i Sverige vil dette kunne få svært store konsekvenser for norske transportselskaper og norsk næringsliv, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet Erik Lahnstein til NRK.

Hver dag kjører over 1000 vogntog over grensen. Med de nye reglene må lasten fordeles på flere biler.

Samferdselsminister Marit Arnstad har allerede sendt brev til sin svenske kollega om saken, for å forsøke å finne en løsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.