- Norske modelljenter lures

Svensk fotograf advarer mot useriøse oppdragsgivere.

08.12.10 13:59

(SIDE2): Mange unge jenter går med en modelldrøm i magen, men veien til drømmejobben kan være farefull.

- Det er en god del unge jenter som ser bra ut, og som har sjansen til å få gode jobber. Men mange kommer fra små byer og har veldig lyst til å komme seg ut i verden, og de tar derfor mange sjanser, forklarer fotograf Lars Mårelius.

- Tidkrevende prosess
Sammen med Eric Karlsson har Mårelius startet Models-n-shoots.

Dette er en online modelltjeneste hvor de som ønsker å jobbe som modell kan registrere seg. Grunnleggerne betegner dette som en trygg og effektiv måte for å bli booket til reklameoppdrag. Ifølge Mårelius gir dette modellene en forbedret identitetskontroll.

Oppdragsgiverne må blant annet ha et registrert firma, og det er ingen mulighet for kommunikasjon med modellene utenom en formell jobbforespørsel. Tjenesten skal også gjøre det lettere for dem som trenger modeller til å få tak i personene de ønsker.

- Det hele begynte med at det var mange reklamebyråer som kontaktet meg for å finne modeller til ulike jobber. Da fant jeg ut at dette var en tidkrevende prosess, og at det fantes et behov i markedet for å finne reklamemodeller på en enklere måte. Models-n-shoots er en møteplass hvor kunder kan finne talentene de vil ha, forklarer Mårelius.

Sosiale tjenester og tilgang
Men det er likevel beskyttelsen av de unge modellene han snakker mest om.

Etter 11 år i bransjen har han hørt og sett mye. Nå er Mårelius lei av å høre om det kvinnelige modeller han kjenner blir utsatt for, og gir sosiale tjenester noe av skylden for at så mange blir utnyttet.

Internett og sosiale medier har gjort tilgangen på jenter lettere for både seriøse og useriøse fotografer. Tidligere denne måneden ble det kjent at to modeller hadde blitt slått av en 24 år gammel mann som utga seg for å være glamourfotograf.

Mannen skal i lengre tid ha tatt kontakt med jenter via sosiale tjenester som for eksempel Facebook. Ifølge Dagbladet er mannen beryktet i det norske glamourmiljøet, men har likevel klart å lure jenter inn i nettet sitt. Tidligere denne måneden ble han derimot arrestert av politiet og satt i varetekt.

Men dette er bare en av mange historier.

- Vaske ham i dusjen
Mårelius forteller om en norsk jente som hadde søkt på en skuespillerjobb.

Det var en Indisk regissør som etterspurte jenter til en audition som skulle avholdes i Finland. Både reise og opphold ble betalt for dem som var så heldig å komme så langt i prosessen.

- Da hun kom til Finland var det bare henne der. Hun ble fortalt at om hun ville ha jobben, måtte de to bli godt kjent og skulle derfor omgås sammen en uke, forteller Mårelius.

Dette skjedde til tross for at den norske jenta hadde prøvd å gjøre en grundig bakgrunnssjekk. Det viste seg at han faktisk hadde laget flere filmer i hjemlandet, men allikevel gikk det galt.

- Hun klarte seg ganske bra. Han krevde vel at hun skulle vaske ham mens han dusjet. Hun var et middel for at han skulle se bra ut foran sine kamerater, og han har kontaktet henne i ettertid og kommet med trusler når hun takker nei til videre bekjentskap, hevder fotografen.

- Møtte modellene i morgenkåpen
Og det er flere historier.

Mårelius forteller om mannen bak et kjent svensk klesmerke, hvis navn han ikke kan avsløre, som hadde innkalt jenter til casting på et hotell.

- Der møtte han modellene i bare morgenkåpen, forteller fotografen.

En annen historie omtaler en fotograf i Stockholm som booket jenter til modelloppdrag. Under photoshooten fikk jentene tilbud om ekstra betaling om fotografen fikk ha sin penis inn i dem mens han tok bildene.

- De det går skikkelig dårlig med får jeg ikke høre om, for jentene vil ikke fortelle om det. De skjemmes, sier Mårelius.

Maktskifte
Nå håper han nettsiden vil gjøre kontrollen av oppdragsgivere enklere. Han mener tjenesten flytter maktposisjonen slik at det nå blir tryggere for modeller å takke ja til jobbtilbud.

- De som velger modeller er normalt enten kunden eller fotografen, og de sitter da med mye makt. Det er mange som utnytter denne makten, advarer fotografen.

- Unntak å bli lurt
Men ikke alle er enige i at modellbransjen er utrygg.

- I de fleste tilfeller blir ikke modellene lurt. Det er bare et unntak de som opplever noe virkelig negativt, sier Arne D. Skalmeraas (44), redaktør i OnlineMagasinet til Side2.

Redaktøren understreker videre at man verken skal være unødvendig redd eller takke nei til alle jobbtilbud.

Redaktørens tips
Men han oppfordrer allikevel modelljentene til å ta noen forholdsregler.

- Man bør først og fremst snakke med personen på telefon. Og så bør man sjekke hva fotografen har gjort av jobber før, og sørge for at det han sier stemmer. En god del utgir seg for å være noe de ikke er, eller lover ting de ikke kan holde. Ta også gjerne kontakt med magasinet fotografen sier han jobber for, tipser han.

Han legger til:

- Om noen sier de skal ta bilder til Playboy, så er ikke dette sant.

- Lite penger i bransjen
Skalmeraas kjenner ikke til Models-n-shoots, og vil heller ikke uttale seg om tjenesten vil gjøre det tryggere for unge modelljenter å takke ja til modelloppdrag. Men han deler likevel det han sitter på av erfaring innenfor glamourbransjen.

- I mine åtte år i OnlineMagasinet er min erfaring at alle som prøver seg med modellbyråer har problemer med å overleve. Årsaken er at det er lite penger i denne bransjen, og det er vanskelig å få det til, påstår Skalmeraas.

Han forklarer at det kan ta lang tid å skape en karriere som glamourmodell, og det kan også ta årevis før man begynner å tjene gode penger.

- Den eneste jeg vet i Norge som lever av det 100 prosent er Triana Iglesias, men hun har holdt på siden hun var 14 år og det tok ti år før hun i det hele tatt begynte å tjene penger på dette, forklarer han.

- Bra norske
Models-n-shoot retter seg ikke kun mot glamourmodeller. Her finnes jenter av alle slag, og man kan også booke for eksempel en hårstylist om man trenger dette til fotoshooten.

Totalt har over 240 modeller fra fem ulike land blitt godkjent, og ligger ute med bilder. Det er gratis å stå oppført i modellregisteret, og det er allerede flere norske jenter å finne på siden.

- Det er veldig mange bra norske modeller. Jeg tror det er noe i drikkevannet, ler Mårelius.

Og er du en av de som tror du er for gammel for modelloppdrag, kan du ta feil.

- Mange kunder vil gjerne ha jenter med vanlig utseende. De spør etter jenter som er over både 30 og 40 år. Når vi godkjenner jentene så ser vi på kommersiell gangbarhet, altså om de har sjanse til å få booket jobber. Og så ser vi på om de har bra bilder. Har de ikke det så hjelper vi de, forklarer han.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.