RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske oljeselskap er undervurdert

Sist oppdatert:
Omfattende analyse av oljesektoren setter norske oljeselskaper i godt lys.
Av: Gulbrand Øverbye
Finanskjempen Credit Suisse er ute med en analyse av de store globale oljeselskapene og oljesektoren. Statoil og Hydro kommer godt ut av rapporten.

På tross av høyere oljepris og bedre marginer på raffinerivirksomhet var resultatet for oljeselskapene som helhet flatt i 2006, sammenlignet med 2005. Dette skyldtes en kombinasjon av høyere skatter og økende kostnader spiste opp den økte profitten.

- Billige
Statoil og Hydro kommer relativt godt ut av rapporten. De norske oljekjempene er blant de som kommer aller best ut av den finansielle rankingen, der selskapene blir vurdert etter kontantstrøm fra investeringer. Statoil og Hydro vurderes som billige i forhold til estimatene for 2008, sammen med Chevron og italienske ENI. Verst kommer ExxonMobil og British Gas ut.

50 dollar fatet
Analytikerne i investeringsbanken har fremsatt 50 dollar fatet som en langsiktig pris for 2011 og fremover. Oljeprisen selskapene trenger for å unngå negative tall økte med 5 dollar til 45 dollar i 2006, og ligger dermed tett oppimot dette.

De norske selskapene er heldigvis langt fra faresonen. Statoil er det selskapet som krever lavest pris for å holde seg unna røde tal, omtrent 28 dollar. Hydro er på tredjeplass, etter Total, med en pris på cirka 35 dollar.

Effektiviteten av reinvesteringer i leting og produksjon fortsetter å være et problem, og falt videre. Derimot har utskiftingen av reserver stabilisert seg noe.

Leteoffensiv
- I hvert fall øker selskapene endelig letevirksomheten i forhold til produksjonen, selv om felt funnet i dag ikke vil hjelpe kapasitetsmangelen våre prognoser tilsier for perioden 2010-12, skriver finanshuset i rapporten.

I et år med leteboom var det de norske selskapene som økte leteaktiviteten mest i 2006. Hydro økte med 233 prosent, og Statoil med 142 prosent, sammenlignet med et gjennomsnitt av de tre foregående årene. De er også blant dem som bruker mest på leting relativt til produksjon.

Skatter mest
Skattenivået økte for de aller fleste selskapene. Norge har det helt klart høyeste skattenivået. I 2006 hadde Statoil et skattenivå på 87 prosent for leting og produksjon. Lavest er østerrikske OMV med bare 24 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere