RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske riggeiere bør konsolidere

Sist oppdatert:
Oslo Børs har sett en oppblomstring av nye riggselskaper, men selskapene er små. Noen aktører tar nå til ordre for konsolidering - ellers blir man amerikansk oppkjøpsmat
Dette var budskapet fra blant annet arbeidende styreformann Geir Aune i Ocean Rig og konsernsjef Henrik Fougner i Awilco Offshore på dagens riggseminar i regi av Norske Finansanalytikeres Forening.

- De europeiske riggselskapene bør konsolidere, var Aunes klare budskap riggtilhørerne som besto av stort sett det som er av norske riggselskaper med unntak av Smedvig.

Han pekte på den utviklingen som har vært blant de amerikanske selskapene, hvor det har vært en kraftig konsolidering de siste årene i takt med en tilsvarende utvikling blant oljeselskapene.

Blir oppkjøpsmat

Både Aune og Fougner pekte på de amerikanske selskapene som haiene i dette markedet, og mente at dersom ikke de europeiske aktørene, i hovedsak norske, konsoliderer blir de oppkjøpsmat for Transocean & Co.

Fougner luftet ideen om en samling av de ulike selskapene som har blomstret opp innen segmentet for oppjekkbare rigger. Det siste året har PetroJack og Odfjell Invest gått på børs som rendyrkede jack-up selskaper, og Awilco med et lite innslag av boligrigger vil være notert i løpet av våren.

Sinvest har i løpet av det siste året gått fra å være et eierselskap for Ocean Rig-aksjer til å bli en stor bestiller av jack up-rigger.

- Det kan etableres et større norsk selskap innen jackup-markedet, fremfor å bli spist opp av amerikanerne, sa Fougner, og presiserte at Awilco Offshore ikke må være den som er konsolidator.

Kunne blitt stort

De norske riggselskapene har i løpet av et drøyt år plassert ordre på ikke mindre enn 11 oppjekkbare rigger under bestilling i Asia av en total ordrebok på 20 enheter.

Alle riggen er omtrent med de samme dybde- og borespesifikasjoner, henholdsvis 350-375 fot og 30.000-33.000 fot. Riggene utgjør slik sett en rimelig homogen masse.

I tillegg sitter de norske selskapene med opsjoner på ytterligere 9 rigger i samme kategori.

Ulike jack-up-agendaer

Noe av problemet med å få til en konsolidering er de ulike selskapenes strategier.

Siste børsnykommer PetroJack er et rent asset-play hvor man sikter mot å få størst mulig gevinst ved å selge på toppen av markedet.

Sinvest har noe av den samme strategien, men er også i forhandlinger om kontrakter om dermed full drift som et riggselskap.

Awilco Offshore og Odfjell Invest er begge siktet mot drift. De er imidlertid ulike i utforming. Awilco er et fullintegrert offshoreselskap, mens Odfjell Invest er sterkt knyttet til hovedaksjonær Odfjell Drilling både gjennom managment-avtale, men også med tanke på synergier.

Små flytere

Situasjonen er mye av den samme innen segmentet for halvtnedsenkbare rigger, såkalte semi'er. Flåtene her er imidlertid langt mer fragmentert i forhold til kvalitet og spesifikasjoner på riggene og boreskipene.

Noen av selskapene som Petrolia Drilling, Ocean Rig og Fred. Olsen Energy er nærmest rendyrket, mens Smedvig og Odfjell Drilling er større konsern med en rekke ulike større virksomhetsområder som plattformboring og andre brønntjenester.

Felles for alle selskapene er at de er små sammenlignet med sine amerikanske konkurrenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere