- Norske soldater har brutt marokkansk lov

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

Marokkos ambassadør mener en norsk diplomat og norske spesialsoldater utvilsomt har brutt landets lover.

03.02.10 14:52

MAROKKOS AMBASSADE (Nettavisen): I helgen avdekket VG at norske spesialsoldater hadde bistått med å frakte barna til Anne Cecilie Hopstock ut av Marokko i fjor sommer. Dette skjedde mot barnefarens vilje, Khalid Skah. Marokkanske myndigheter har lenge bedt om å få avhøre de involverte personene i denne aksjonen, men har så langt ikke fått den hjelpen de hadde håpet på.

- Saken går helt tilbake til juli i 2009 da disse to barna, som hadde både marokkansk og norsk statsborgerskap, forlot Marokko på ulovlig vis. Fire erklæringer ble publisert av vårt utenriksdepartement som fordømte denne flukten med to mindreårige barn. Det var kjent for den norske ambassaden at disse to barna var i en rettsprosess som skulle avgjøre om moren eller faren skulle ha omsorgsretten, sier Marokkos ambassadør til Oslo, Yahdih Bouchaab, til Nettavisen.

Moren til de to barna, Anne Cecilie Hopstock, hadde allerede fått omsorgsretten i en domstol i Oslo.

- Men så ble det iverksatt en ny prosess i de marokkanske domstolene i Rabat. Rett før denne rettsprosessen startet, kontaktet utenriksminister Jonas Gahr Støre vår utenriksminister i Rabat. Han ringte og ga løfter om at han ville følge med på denne saken. Men noen få dager senere fikk vi beskjed om at barna hadde forlatt landet, etter å ha oppholdt seg tre dager på den norske ambassaden, sier han.

- Dermed publiserte vårt utenriksdepartement fire erklæringer som fordømte denne ulovlige menneskesmuglingen, sier Bouchaab.

Sendte rettsanmodning til Norge
Videre forteller Bouchaab at marokkanske myndigheter iverksatte en omfattende etterforskning, og at den marokkanske justisministeren oversendte norske myndigheter en rettsanmodning om å avhøre personene som var delaktig i aksjonen.

- Vi fikk et svar fra det norske utenriksdepartementet vedrørende en av personene som var involvert i denne ulovlige flyttingen av barna. Det ble sagt at denne personen er en diplomat og at han har diplomatisk immunitet, så han kan derfor ikke avhøres. Men de tre andre er ikke diplomater og hittil har vi ikke fått noe svar, sier Bouchaab.

Ambassadøren mener både de to spesialsoldatene, den norske diplomaten som kjørte barna fra ambassaden til møtestedet, samt en fjerde person som angivelig organiserte hele aksjonen, har brutt marokkanske lover.

- Helt klart. Det er ingen tvil om det. De har alle fire brutt både marokkansk og internasjonal lov, sier han.

Det skyldes at barna ble sendt ut av landet uten at myndighetene ble informert.

Reagerer på spesialsoldater
- Hvordan reagerer du på at norske soldater har vært på marokkansk jord og gjennomført det du kaller en ulovlig handling?

- Det er ingen komfortabel følelse. Du må bare prøve å forestille deg at noe lignende hadde skjedd her i Norge, at noen utenlandske soldater hadde operert på deres jord uten respekt for deres lokale lover, sier han.

- Hvis noen marokkanere hadde gjort det samme her i Norge, og Norge hadde anmodet vårt justisdepartement om å bistå med å avhøre disse personene, så tror jeg ikke vi ville ha beskyttet disse menneskene, men bidratt med assistanse, sier ambassadøren.

- Tror du at Det norske utenriksdepartementet har vært ærlige når de har kommentert denne saken overfor pressen, eller tror du det fortsatt er noe informasjon som blir tilbakeholdt?

- Når det gjelder Utenriksdepartementet så er jeg veldig komfortabel med den vennlige kontakten som jeg har med dem. Men som en tilskuer som ser på dette utenfra? I går hørte jeg forsvarsministeren si at departementet ble informert i august, men vi har ikke hørt om noen gransking inntil nå i helgen, da dette ble kjent gjennom media, understreker Bouchaab.

- Krever diplomatene straffet

Tirsdag kveld melder NTB at Marokko nå krever at Norge straffer de norske diplomatene som bistod med å få barna ut av landet.

- Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til nyhetsbyrået MAP, melder Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.