*Nettavisen* Nyheter.

- Nøysomhet står skrevet i panna

Mindre champagne og mer usikkerhet i 2008.

29.01.08 13:35

- Mens 2007 var kjøpefestens år, blir 2008 preget av lavere vekst og mer normalt forbruk, hevder Hans Petter Skogstad, daglig leder i MakroSikt. At 2008 blir nøysomhetens år er helt ferskt resultat etter «Consumer Confidence»-undersøkelsen, som ble foretatt under børsfallet fra 16.-22. januar.

NA24 - din næringslivsavis

Vi har blitt mer bekymret enn vi var i fjor.

- Det er tre årsaker til at 2008 blir nøysomhetens år, mener Skogstad, som presenterte undersøkelsen under Scandinavian Futures på Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag.

Tre grunner
1. Gjeldsøkning.

2. Økende renter.

3. Usikkerhet om økende renter i fremtiden.

Husholdningene har lånt 1730 milliarder kroner. Det er 800.000 kroner i snitt per husholdning.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det betyr at mange har lånt mye penger og at når renten øker, så øker utgiftene. Folk blir usikre på fremtiden når de ikke vet hvor høyt renten vil stige, forklarer Skogstad.

Vil handle mindre enn i fjor
Undersøkelsen, der 1000 personer deltar hver måned, viser at forbrukernes tillit til økonomien falt med børsen og den økte usikkerheten knyttet til den internasjonale økonomien.

- Dette sier noe om forbrukernes planer om å kjøpe større varer. Forbrukeren er fortsatt positiv, men optimismen har falt vesentlig siden desember, sier Skogstad.

I desember ble forbrukeroptimismen målt til 11,1 poeng, i januar falt den helt ned til 4,2 poeng. Den har også gått ned i USA, i Sverige og i Danmark og i alle eurolandene.

Tror på økt arbeidsledighet
- Det er tilbakegang i forventningene på bred front. Vi har svakere tro på veksten i vår egen økonomi. Og da tenker du deg om når du åpner lommeboken. Vi tror Norges økonomi blir svakere og det gir det en utrygghetsfølelse når landets økonomi blir dårligere, sier Skogstad.

Det gir seg blant annet dette utslaget:

- For første gang tror folk at det vil komme arbeidsledighet. Det tror jeg de får rett i, sier Skogstad.

Han viser også til at folk tror de får mer gjeld og dermed dårligere råd og mindre evne til å spare. Samtidig viser panelet for første gang at enkelte tror på at renten vil bli lavere.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men de fleste handler ut fra at renten kan øke mer. 2007 har vært renteoppgangens år, 2008 vil ikke renten endre seg mye, tror vi, sier Skogstad.

Vil prioritere gjeld og reising
Samtidig forventer nordmenn flest et solid lønnshopp i 2008. Det de vil bruke de ekstra pengene på er:

- Å nedbetale gjeld. Nøysomhet står skrevet i panna og prioriteres. Festen skal betales, men det blir ikke helt trist. Vi får fete lønnspålegg og da er det reising som står for tur. Turoperatørene er allerede rimelig fullbooket til sommeren, sier Skogstad.

Så selv om 2008 ikke blir den samme sjampanjegaloppen som 2007 var, blir det ikke depresjon.

- Det er ingen krisestemning. For fire av fem holder det å stramme inn litt og det kan hende det ikke er helt stuerent å forbruke som i fjor, sier Skogstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag