RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nulloppgjør er en avsporing

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Jens Ulltveit-Moes forslag om nulloppgjør er en avsporing, sier Reidar Sandal (Ap) - leder i Stortingets finanskomité.

Reidar Sandal, som også er Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, understreker at det er partene i arbeidslivet som skal forhandle om lønn - den bestemmes ikke politisk.

Les kommentar: Ingen lønnsøkninger

- Men jeg har notert meg at flere av de involverte har signalisert at det skal vises moderasjon. Det er bra, sier Sandal.

Men Ulltveit-Moes forslag om nulloppgjør har han overhodet ikke sans for.

- Det er bare et par uker siden milliardær Ulltveit-Moe var ute og forsvarte sluttpakken til Eivind Reiten i Hydro, så forslaget hans om nulloppgjør står i sterk kontrast til det han sa da. Det virker som om Ulltveit-Moe er forarget over at det stilles krav til topplederlønningene i bankene i en situasjon der regjeringen bruker skattebetalernes penger for å redde banker og næringsliv, sier Sandal til Nettavisen.

- Fantasilønninger
Heller ikke Per Olaf Lundteigen, som er Senterpartiets finanspolitiske talsmann, syns noe om Ulltveit-Moes nulloppgjør-forslag.

- Jeg heller mer til den amerikanske metoden og at man skal starte med ledelsen. Mange har lenge pekt på behovet for at lederne går foran, men ledelsen i norske flaggbedrifter har hittil ignorert slike henstillinger, sier Lundteigen til Nettavisen.

Han sier han ønsker en lønnsutvikling som ikke rammer norsk konkurranseevne og at han har et nøkternt syn på hva som blir resultatet av årets oppgjør.

- Det er viktig at arbeidstakerne tariffmotpart går først, men jeg tror ikke det blir noen radikal endring. Noen ledere har fått det som blir omtalt som fantasilønninger. Selv lederlønningene isolert sett ikke representerer mye penger i en nasjonal målestokk, så er symbolverdien helt klart mye viktigere enn det å telle dette i kroner og øre. Det er veldig få eksempler på at toppledere står fram med en moderasjonsholdning i praksis, sier Lundteigen.

Vil ha skattelette
Heller ikke Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, vil støtte forslaget om nulloppgjør.

- Oppgjøret bør bli meget moderat - det skjønner de fleste. Ellers er det fare for at enda flere arbeidsplasser vil ryke, sier Leirstein til Nettavisen.

Han mener imidlertid at regjeringen kunne ha kommet lønnsoppgjøret i forkjøpet ved å tilby partene i arbeidslivet skattelettelser.

- Poenget for arbeidstakerne er jo at de skal få bedre kjøpekraft. Det er jo det samme om det kommer i form av lønn eller skattelette, så lenge det blir mer penger i lommeboka, sier han.

- Sier ikke ja
Heller ikke Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann for KrF, ønsker et nulloppgjør.

- Jeg sier ikke ja til det. Men oppgjøret bør bli moderat - svært moderat, sier han.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, gir uttrykk for at stortingsrepresentanter bør mene minst mulig om et lønnsoppgjør.

- Lønnsfastsettelsen er ikke en politisk oppgave, men jeg er generelt tilhenger av moderasjon, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere