RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ny kinesisk ambassadør kan bidra til å bryte isen

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Etter 19 måneder med diplomatisk stillstand, har Kina sendt en ny ambassadør til Norge. Enkelte tolker dette som et tegn på oppmykning av det kjølige forholdet mellom de to landene.

Tidligere i år forlot Tang Guoqiang posten som Kinas ambassadør i Norge. Etter sigende skal det ha skjedd uten den formelle avskjedsaudiensen hos kong Harald, og utnevnelsen av Zhao Jun skal ha skjedd nesten like brått, skriver nettstedet Views and News from Norway.

Tirsdag mottok Kong Harald Kinas nye ambassadør til Norge, Zhao Jun, til audiens.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementets nettsted ble Zhao Jun utnevnt som ambassadør 16. mai. Audiensen hos kong Harald ble holdt på kort varsel. Zhao Jun var fram til august i fjor ambassadør i Israel.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært kjølig etter at den fengslede kinesiske dissidenten og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Zhao Juns forgjenger i Norge forsøkte å få en beklagelse fra norske myndigheter, men uten å lykkes.

At Kina nå sender en etterfølger istedenfor å la ambassadørposten i Oslo stå tom, blir tolket som et positivt tegn. En diplomat som nettstedet har snakket med, betegner skrittet som et mulig tegn på «en frisk start» for fornyede diplomatiske relasjoner. Men dette gjelder ikke bare for Norge og Kina, men også for den kinesiske ambassaden og andre ambassader i Norge som også har følt presset etter at nobelprisen for 2010 ble kunngjort. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere