RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Ny og mer treffsikker boligskatt

Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen har lagt fram statsbudsjett - og vil blant annet ha endringer i boligbeskatningen. Les hva hun sa i finanstalen her.

De rødgrønne partiene i Stoltenberg II-regjeringen la tirsdag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2010. Budsjettet inneholder en offensiv bruk av oljepenger og legger blant annet opp til endringer i boligskatten og formuesskatten.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) var på plass i Stortinget og redegjorde for budsjettforslaget i finanstalen. Hun gikk på talerstolen klokka 10.10. Vel 40 minutter senere avsluttet hun, og stortingspresident Dag Terje Andersen åpnet for debatt.

Les hele finanstalen her (Finansdepartementet)

Les mer om statsbudsjettet på Finansdepartementets hjemmeside her

Tilbakeblikk på finanskrisen
Statsråden innledet med å se tilbake i tid og gi sin evaluering av hvordan regjeringen har håndtert finanskrisen:

- Da jeg sto her for ett år siden, sto verden foran den største økonomiske krisen siden andre verdenskrig. Banker har måttet innstille sin virksomhet, bedrifter har gått konkurs og mange har mistet arbeidet. Men mange flere hadde blitt rammet om ikke regjeringen hadde maktet å sette inn effektive tiltak. Likevel har vi opplevd et kraftig tilbakeslag i økonomien, sa Halvorsen.

- Fortsatt store utfordringer
- Vi har bestått prøvene i finanskrisen så langt, men det er fortsatt store utfordringer som venter, selv om mange ikke er rammet, men tvert i mot har opplevd å få bedret kjøpekraft, sa Halvorsen og nevnte utfordringene for eksportnæringene og verftsindustrien spesielt.

Vil ha ambisiøs klimaavtale
Etter å ha innledet om finanskrisen, kom finansministeren inn på klimautfordringene:

- Finanskrisen rammet verden akutt og har tvunget fram resolutte tiltak. Det er mitt ønske at krisen som gjelder klimaendringer vil mobilisere samme handlekraft, kunnskap og mot. København blir en test på hvor store utfordringer verden er villig til å påta seg. Regjeringen vil bidra aktivt for en ambisiøs, internasjonal klimaavtale, sa finansministeren og la til at målet er en avtale som begrenser menneskeskapte temperaturøkning til 2 grader fra førindustrielt nivå. Avtalen bør ifølge Halvorsen inkludere tiltak mot avskoging, samarbeid om teknologi og tilpasning til klimaendringer.

Nye regler for boligbeskatning
Kristin Halvorsen lovet i sin finanstale en mer rettferdig boligbeskatning og lavere formuesskatt for flere. Regjeringen vil øke bunnfradraget for formuesskatten.

- I 2010-budsjettet følger vi opp med nye og mer treffsikre regler for verdsetting av bolig, sa Halvorsen og beskrev dagens regler som vilkårlige.

Hun brukte Oslo som eksempel og sa det ikke er akseptabelt at en blokklelighet på Mortensrud på Oslo østkant skal ha større ligningsverdi enn en tilsvarende på Frogner. Særlig understreket hun at dagens regler om ligningsverdi kan slå urettferdig ut overfor eldre som ønsker å flytte til en mindre og mer hensiktsmessig bolig.

Se regneeksemplet til Kristin Halvorsen her.

- Jeg fikk en henvendelse fra en dame på 70 år som var i den situasjonen. Hun syntes det var umulig å forstå hvorfor hun skal skattelegges hardere når hun flytter til en mindre og mer hensiktsmessig leilighet. Det er jeg enig i. Derfor retter vi opp denne urettferdigheten i vårt forslag.

Maksimal ligningsverdi på bolig skal fortsatt være 30 prosent av omsetningsverdien ifølge regjeringens forslag, men de rødgrønne vil skatte bolig nummer to, som ifølge Halvorsen ofte er rene investeringsobjekter, hardere. Såkalt sekundær bolig skal verdsettes til 40 prosent av omsetningsverdi.

Skjerper formuesskatten for de rikeste
760.000 nordmenn, eller åtte av ti som i dag betaler formuesskatt, får lettelser med regjeringens budsjettforslag, ifølge statsråden. Hun vil øke bunnfradragene, men fjerne formuesskatten, det vil SV-statsråden ikke.

- Formuesskatten er den viktigste kilden til skatten fra de rikeste og den bidrar med drøyt 12 milliarder kroner på 2009-budsjettet. Derfor er det viktig å beholde den som skattegrunnlag, sa Halvorsen.

De rødgrønne vil skjerpe formuesskatten for de rikeste, mens folk med lavere inntekt skal slippe lettere unna, ifølge finansministeren. Hun peker på at bunnfradraget heves og at en del muligheter for de mest formuende har til å slippe lettere unna fjernes.

Halvorsen brukte deler av finanstalen til å imøtegå kritikken fra opposisjonen som frykter en skatteskjerpelse på bolig for folk i byene.

- Jeg hører at noen i opposisjonen uttaler seg om dette og sier vi vil innføre en byskatt før de kan ha satt seg inn budsjettforslaget. Jeg råder opposisjonen til å sette seg bedre inn i forslaget før de uttaler seg, sa hun.

Du kan også følge sendingene direkte om Statsbudsjettet på NRK på nett og tv2nyhetene.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere