*Nettavisen* Nyheter.

- Nytt prinsipp foreslått for barnevernets arbeid

Trondheim (NTB): Utvalget som mandag legger fram sin rapport om barnevernet, foreslår å innføre et helt nytt prinsipp hvor barnets utvikling blir viktigere enn det biologiske prinsippet.

06.02.12 07:05

Det nye prinsippet kalles «utviklingsfremmende tilknytning». Utvalget foreslår at dét skal ha forrang foran det biologiske prinsippet som bygger på den grunnleggende forståelsen av at barn primært skal vokse opp hos sine biologiske foreldre, og at det er viktig å kjenne sitt biologiske opphav, skriver Adresseavisen.

I praksis betyr denne endringen at når relasjonen mellom en eller begge foreldrene og barnet er til hinder for barnets utvikling, skal dette være viktigere enn det biologiske prinsipp.

- Arbeidet har vært krevende fordi dette er veldig alvorlige problemstillinger. Det dreier seg om de mest dramatiske inngrep man kan gjøre i en familie, sier psykolog Magne Raundalen til NTB.

Raundalen har ledet arbeidet med å utrede det biologiske prinsippet i barnevernssaker. Ekspertgruppas funn vil bidra til å danne grunnlag for fremtidige avgjørelser. Det vil angi terskelen for når barnevernet skal gripe inn og fjerne et barn fra hjemmet.

Dette er første gang det er gjennomført en helhetlig gjennomgang av det biologiske prinsippets betydning i barnevernets arbeid. Både barnevernsbarn og fagfolk har gitt uttrykk for at biologisk tilknytning hittil har fått for stor vekt. På den andre siden mener mange foreldre at det tas for lite hensyn når det fattes beslutninger.

Det er et enstemmig utvalg som står bak utredningen, som mandag overleveres barneminister Audun Lysbakken (SV). Rapporten munner ut i konkrete forslag til endringer i barnevernsloven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.