RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama blir en nedtur

Foto: SAUL LOEB (AFP)
Sist oppdatert:
- Amputert og skuffende Oslo-besøk, mener USA-professor.

USAs president Barack Obama ankommer Gardermoen torsdag morgen samme dag Fredsprisen deles ut i Oslo rådhus. Dette er én dag senere enn først antatt. Dermed blir presidenten på norsk jord i knapt ett døgn før han vender snuten tilbake til Washington D.C.

Videre er det blitt kjent at presidenten har avlyst flere møter med pressen, samt et besøkt til Fredssenteret. I tillegg får ikke norsk presse stille noen spørsmål under en kort presseseanse etter et møte på Statsministerens kontor like før utdelingen.

Det lagt opp til et hektisk skjema med prisutdeling i Oslo rådhus, audiens på Slottet og bankett på Grand Hotell, og dermed blir det trolig lite tid til overs for Obama-frelste osloborgere til å få et glimt av fredsprisvinneren.

- Det er en skuffelse
Professor i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, mener Obama-besøket blir en nedtur i forhold til forventningene som ble skapt i kjølvannet av kunngjøringen tidligere i høst.

- Ja, jeg hørte at pressekonferansen og CNN-intervjuet var avlyst. Og det er klart man hadde håpet at dette skulle bli et stort evenement, men nå kommer han ikke før om morgenen den 10. desember. Man hadde jo håpet at han skulle være her i to dager, men det blir det jo ikke noe av. Han skulle på Fredssenteret for å se på utstillingen «Fra King til Obama», men det blir det heller ikke noe av. Så det har blitt «scalet» ned, sier Moen til Nettavisen.

- Det er klart at for oss nordmenn så var dette en stor anledning til å sette Norge og nordområdene på kartet, så det er en skuffelse i forhold til det man opprinnelig trodde, fortsetter Moen.

Professoren forstår også at holdningen til Obama kan oppfattes som noe arrogant for nordmenn.

- Jeg er litt lei for at det blir så amputert. Jeg har holdt på med amerikanske studier i nesten 50 år, og amerikanere kjører litt sin egen plan uansett andre folkeskikker, nær sagt, og det kan oppfattes som litt arrogant. Og det synes jeg er beklagelig, sier Moen.

- Når jeg tenker på det apparatet som er satt i gang, så er det nesten på grensen av det absurde, legger han til.

Det har vært skrevet mye negativt om tildelingen av Fredsprisen og mye kan tyde på at Obama ønsker å dysse ned begivenheten – og ettersom han nylig beordret ytterligere 30.000 soldater til det krigsherjede Afghanistan, så sammenfaller dette dårlig med en hyllest for fred, ifølge mange kritiske røster.

Nobelinstituttet ikke overrasket
Direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier han ikke er overrasket over at det tradisjonsrike CNN-intervjuet og en planlagt pressekonferanse på Grand Hotel er blitt avlyst.

- Dette har jo lenge vært klart, så det er ikke noe overraskelse for oss, sier Lundestand til Nettavisen.

- Men hvordan reagerer du på at Obama ikke vil møte pressen?

- Vi skjønner at når en sittende president kommer hit, så vil programmet bli sterkt redusert, sier Lundestad.

Forrige gang en sittende president var på besøk i Norge, så fikk ansatte ved Pascal konditori på Solli plass en stor overraskelse da president Bill Clinton trappet opp på døren. I tillegg genererte besøket en ny norgeskjendis ettersom Clinton håndhilste på en Monica Lewinsky-look-a-like. Det skjer sannsynligvis ikke igjen.

- Clinton var jo her i en annen tid før internasjonal terrorisme ble så aktuelt, så det var mindre hysteri den gangen, sier Moen.

Stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt, som har ansvaret for sikkerheten under Obama-besøket, tviler på at det blir noe Pascal-besøk for Obama ettersom det er et omfattende sikkerhetsopplegg rundt presidenten. I tillegg tror Fredriksen det blir få anledninger for osloborgere til å komme nært innpå Obama.

- I den grad der er mulig, så vil politiet tilrettelegge for det. Men jeg ser det ikke som sannsynlig at Obama vil avvike fra Secret Service sin plan, sier Fredriksen til Nettavisen.

Den endelige planen er ifølge Nobelinstituttet fortsatt ikke helt ferdigspikret.

- Vi har ikke fått noe endelig program som vi kan gå ut med før vi har fått det bekreftet av Det hvite hus, sier Lundestad.

Fikk blankt nei fra Det hvite hus
CNNs stjernereporter Jonathan Mann har i 14 år på rad intervjuet fredsprisvinneren i Oslo. I år fikk han derimot et blankt nei fra Det hvite hus.

- Mann gjorde jo nesten narr av tildelingen. Det har jeg ikke sett før - at han har vært så arrogant og nærmest latterliggjorde Nobelkomiteen. Det reagerte jeg på. Men om det kan ha hatt noen innvirkning, tør jeg ikke å si. Men jeg synes det var uheldig og uprofesjonelt av Mann, sier Moen.

Moen tror ikke at Manns arrogante holdning ene og alene var utslagsgivende for at Obama velger å avstå fra CNN-intervjuet.

- Det kan ha vært med på å bikke litt én vei. Men det er nok først og fremst praktiske grunner som tidspress, men det er ikke sikkert Obama var så lei seg av den grunn, sier Moen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere