RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JONATHAN ERNST (REUTERS)

- Obama er sinna og dette er en enorm feil

Sist oppdatert:
Uklart om generaltabben vil koste McChrystal jobben.

General Stanley McChrystal, øverstkommanderende for Nato-styrkene i Afghanistan, er tirsdag blitt kalt hjem til Washington D.C. etter et fordømmende intervju i magasinet Rolling Stone, melder amerikanske medier.

I intervjuet ytret McChrystal nedsettende kommentarer om president Barack Obama, og gjorde narr av flere toppfolk i Obama-administrasjonen, deriblant visepresident Joe Biden.

Les artikkelen i sin helhet her.

Det hvite hus opplyste i en uttalelse tirsdag kveld «at artikkelen gjorde president Barack Obama sint, og at det var en enorm feil», melder BBC.

- De fleste amerikanske kommentatorer mener Obama må sparke ham, men når Det hvite hus sender ut en slik uttalelse, så blir min umiddelbare reaksjon at det kommer litt frustrasjon fra Det hvite hus og fra presidenten, og at kanskje de er innstilt på å prate seg ut av dette, sier Nato-ekspert og USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

- Men på en annen side, når de har sagt så mye som de har gjort, så vil det heller ikke overraske meg at det blir et skifte av militærsjef i Afghanistan, sier Melby, som er seniorforsker og leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

Obama er USAs øverstkommanderende og har derfor myndighet til å avskjedige McChrystal. Men det er ennå uklart om Obama vil gi generalen sparken.

En kilde opplyser til nyhetsbyrået AP at McChrystal ikke skal ha fått noen signaler om at jobben hans står i fare.

- Uttrykk for frustrasjon
Det er ventet at McChrystal lander i Washington onsdag, men det er uklart når generalen vender tilbake til Afghanistan.

Melby mener McChrystal er en typisk militærstrateg som ikke nødvendigvis er så opptatt av hvordan ting tar seg ut i media. Han tolker de uheldige uttalelsene i Rolling Stone som et uttrykk for frustrasjon.

- Hvis det amerikanske militæret blir tvunget til å si hva de egentlig mener om Afghanistan, så har de nok ment at dette har vært en temmelig håpløs oppgave hele veien. Jeg tror det amerikanske militæret har fått en oppgave som de innerst inne vet at det er lite håp om at de kan greie, og så ber de om arbeidsro for å se om det er mulig. Men så blir de frustrert over politikerne i Washington som enten ikke bryr seg så mye, eller blander seg inn i det militæret forsøker å gjøre. De føler seg fjernstyrt fra Washington, sier Melby.

Beklaget for intervjuet
McChrystal utstedte en uttalelse tirsdag hvor han beklaget for intervjuet og innrømmet at han brukte dårlig dømmekraft.

- Jeg beundrer og har enorm respekt for president Obama og hans nasjonale sikkerhetsgruppe, og for de sivile lederne og styrkene som utkjemper denne krigen. Og jeg står fast ved at jeg forplikter meg til at det blir et positivt utfall, sa McChrystal i en uttalelse utstedt tirsdag.

Generalen må trolig møte både Obama og toppfolk i Pentagon (Forsvarsdepartementet red.anm.) onsdag, og forklare sine uheldige uttalelser.

Rolling Stone-reporteren spurte McChrystal om hva han mente om visepresident Joe Bidens nye krigsstrategi, som innebærer færre styrker og mer bruk av droneangrep.

- Spør du meg om visepresident Joe Biden? Hvem er det, svarte McChrystal spydig, ifølge magasinet.

«Skuffet» over Obama
I intervjuet kom det også fram at generalen var «skuffet» over sitt første møte med Obama i Det ovale kontor. Obama utnevnte McChrystal som øverstkommanderende for Nato-styrkene i Afghanistan i mai 2009. Men de to har aldri vært på bølgelengde, fremgår det i artikkelen i Rolling Stones som kommer ut førstkommende fredag.

Dette er ikke første gang at McChrystal blir kalt inn på teppet. Første gang var i fjor høst. Da reagerte Obama på at generalen snakket for åpent om sitt ønske om å få flere styrker til det krigsherjede landet.

Kilder: Associated Press, The Wall Street Journal, The Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere