- Obama godkjenner luftangrep i Syria

KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Barack Obama nylig under en pressekonferanse i Tallinn.

KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Barack Obama nylig under en pressekonferanse i Tallinn. Foto: Saul Loeb (AFP/NTB scanpix)

En utvidelse av amerikanske luftangrep inn i Syria skal være en del av Barack Obamas plan for å bekjempe Den islamske staten.

10.09.14 09:31

Obama er klar til å ty til luftangrep i Syria som en del av en utvidet plan for å bekjempe IS-krigerne, og mener han ikke trenger kongressens støtte for å iverksette planene, skriver Washington Post.

Presidenten holder tale om kampen mot ekstremistene torsdag morgen.

Avisen melder at Obama diskuterte planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere i uka, der presidenten sa at angrep på begge siden av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet. Fra før har amerikanerne utført 148 luftangrep i Irak siden 8. august.

Støtte i ny meningsmåling
Obama uttrykte vilje til å jobbe med kongressen i møte med flere av dens ledere tirsdag, men har samtidig sagt at han har den støtten han trenger for å sette sine IS-planer ut i live. En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak – og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, ville ikke kommentere om Syria er tema i Obamas tale til folket, som holdes klokken 3 torsdag morgen norsk tid.

- Presidenten vil redegjøre for hva han mener er i USAs interesse i denne situasjonen, sa Earnest på en pressekonferanse torsdag.

Fakta

Fakta om Den islamske staten (IS)

Ifølge Earnest kommer ikke Obama til å offentliggjøre en tidsplan for bekjempingen av ekstremistene, men det antas at presidentens har lagt en plan som strekker seg til etter hans egen regjeringstid i Det hvite hus er slutt 2017.

Kerry til gulfen
Mens Obama forbereder sin tale om det som kalles «neste fase» i kampen mot ekstremistene, reiser utenriksminister John Kerry til den saudiarabiske havnebyen Jeddah onsdag. Der skal han møte ledere fra ti arabiske land, samt Tyrkia, for å snakke om en mulig storkoalisjon i kampen mot IS. Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt at flere enn 40 land har engasjert seg i kampen.

- Nesten hvert eneste land har en rolle å spille i å eliminere trusselen fra IS, sa Kerry før avreise.

Danmarks utenriksminister mener dessuten vertene for ukas samtaler i Jeddah må gjøre mer i kampen mot IS. I møte med sin saudiarabiske kollega Saud al-Feisal i samme by tirsdag, fikk Martin Lidegaard forsikringer om at Saudi-Arabia gjør det de kan for å hindre at rike saudiarabere støtter IS økonomisk.

- Jeg fikk løfte om at Saudi-Arabia vil fortsette å forfølge og straffe personer som gir penger, og at de også vil forsøke å påvirke andre land i regionen, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.