RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Barack Obama nylig under en pressekonferanse i Tallinn.
KLAR TALE: - Vi skal uskadeliggjøre og ødelegge IS slik at terrorgruppen ikke lenger er en trussel mot regionen eller USA, sa Barack Obama nylig under en pressekonferanse i Tallinn. Foto: Saul Loeb (AFP/NTB scanpix)

- Obama godkjenner luftangrep i Syria

Sist oppdatert:
En utvidelse av amerikanske luftangrep inn i Syria skal være en del av Barack Obamas plan for å bekjempe Den islamske staten.

Obama er klar til å ty til luftangrep i Syria som en del av en utvidet plan for å bekjempe IS-krigerne, og mener han ikke trenger kongressens støtte for å iverksette planene, skriver Washington Post.

Presidenten holder tale om kampen mot ekstremistene torsdag morgen.

Avisen melder at Obama diskuterte planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere i uka, der presidenten sa at angrep på begge siden av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet. Fra før har amerikanerne utført 148 luftangrep i Irak siden 8. august.

Støtte i ny meningsmåling
Obama uttrykte vilje til å jobbe med kongressen i møte med flere av dens ledere tirsdag, men har samtidig sagt at han har den støtten han trenger for å sette sine IS-planer ut i live. En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak – og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, ville ikke kommentere om Syria er tema i Obamas tale til folket, som holdes klokken 3 torsdag morgen norsk tid.

- Presidenten vil redegjøre for hva han mener er i USAs interesse i denne situasjonen, sa Earnest på en pressekonferanse torsdag.

Fakta: Fakta om Den islamske staten (IS)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. IS fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA, da under navnet Den islamske staten i Irak.

* Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget gruppen for overdreven voldsbruk.

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* Kontrollerer også større områder i Syria, hvor IS kjemper mot andre opposisjonsgrupper i tillegg til Bashar al-Assads regjeringsstyrker.

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

* Amerikanske kampfly har de siste ukene gjennomført en rekke angrep mot IS i Irak. USA har også besluttet å sende overvåkingsfly til Syria for å samle informasjon om IS på den syriske siden av grensen.

(Kilder: NTB, Reuters, AFP)

(©NTB)

Ifølge Earnest kommer ikke Obama til å offentliggjøre en tidsplan for bekjempingen av ekstremistene, men det antas at presidentens har lagt en plan som strekker seg til etter hans egen regjeringstid i Det hvite hus er slutt 2017.

Kerry til gulfen
Mens Obama forbereder sin tale om det som kalles «neste fase» i kampen mot ekstremistene, reiser utenriksminister John Kerry til den saudiarabiske havnebyen Jeddah onsdag. Der skal han møte ledere fra ti arabiske land, samt Tyrkia, for å snakke om en mulig storkoalisjon i kampen mot IS. Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt at flere enn 40 land har engasjert seg i kampen.

- Nesten hvert eneste land har en rolle å spille i å eliminere trusselen fra IS, sa Kerry før avreise.

Danmarks utenriksminister mener dessuten vertene for ukas samtaler i Jeddah må gjøre mer i kampen mot IS. I møte med sin saudiarabiske kollega Saud al-Feisal i samme by tirsdag, fikk Martin Lidegaard forsikringer om at Saudi-Arabia gjør det de kan for å hindre at rike saudiarabere støtter IS økonomisk.

- Jeg fikk løfte om at Saudi-Arabia vil fortsette å forfølge og straffe personer som gir penger, og at de også vil forsøke å påvirke andre land i regionen, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere