RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama kan få fredsprisen

Foto: SAUL LOEB (AFP)
Sist oppdatert:
Men det skjer neppe før om noen år, mener ekspert.

Den norske Nobel komité kunngjør årets vinner av Nobels fredspris på Nobelinstituttet klokken elleve fredag formiddag.

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, har allerede pekt ut tre favoritter, men han utelukker ikke at den zimbawianske statsministeren Morgan Tsvangirai er en het kandidat til den gjeve prisen.

- Jeg tror Morgan Tsvangirai er en ganske sannsynlig kandidat. Når det gjelder Tsvangirai, så har han markert seg med en forsoningsvilje og gått inn i en regjering med en som er en politisk hovedfiende, men som også har påført ham mye personlig lidelse, sier Harpviken til Nettavisen.

Tsvangirai sitter i samlingsregjering med diktator Robert Mugabe, som sørget for at Tsvangira ble arrestert og torturert under valgkampen i Zimbabwe.

Ler mer her: - Det finnes ingen dødsliste

Tviler på Obama
Noen medier har også spekulert på at USAs president Barack Obama er en verdig kandidat, men Harpviken har liten tro på at Obamas forsoningsretorikk gjør ham aktuell til årets fredspris.

- Jeg har ikke noe tro på Obama. Obama kan bli en sterk kandidat hvis han får til noe av det han har tatt seg mål til. Det var jo i Kairo hvor han rakte ut en hånd til muslimene, men han må levere. Han er kanskje aktuell om noen år, men jeg tviler på at han kan få den allerede neste år, sier han.

Harpviken peker ut den kolombianske senatoren Piedad Cordoba, prins Ghazi bin Muhammad fra Jordan og Sima Samar som har ledet Den afghanske menneskerettskommisjon, som de mest sannsynlige vinnerne.

Les mer: - Denne kvinnen kan få Norges gjeveste pris

Fredsprisvinneren er ikke alltid en kjent person. Det varierer fra forholdsvis ukjente mennesker som har kjempet for fred bak kulissene, til personer som har vært høyt profilert i media. Men torsdag ga Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland et lite hint.

- Nå har Jagland gått ut og sagt at dette er en kandidat som verden nikker anerkjennende til. Og noen mener da at dette blir en kjent etablert størrelse, sier Harpviken.

Kontroversiell leder
Jagland skal fredag for første gang annonsere vinneren av Nobels fredspris. Men kritiske røster mener han ikke kan kombinere rollene som leder for Europarådet og leder i Nobelkomiteen.

- Det har vært voldsom kritikk etter at han ble utpekt som leder i Europarådet. Mange mener at disse to lederjobbene ikke lar seg kombinere og at han er inhabil fordi mange av kandidatene kan være kandidater som han må forholde seg til som leder av Europarådet, sier Harpviken.

I tillegg har flere påpekt at Thorbjørn Jagland og Ågot Valle var stortingsmedlemmer tidligere i år, og at dette berører komiteens uavhengighet.

- Tror du dette vil kunne påvirke medlemmene og bidra til at de velger en ukontroversiell fredsprisvinner?

- Jeg tror på Nobelkomiteens medlemmer og på Jagland at de gjør det de kan for å gjøre en uavhengig vurdering. Men uansett så er vi bare mennesker og man vet hvor man gjør seg sårbar for kritikk når to av medlemmene var stortingsmedlemmer da de traff avgjørelsen, sier Harpviken.

Blir neppe EU
EU har flere ganger blitt nevnt som en høyverdig kandidat, men Harpviken tviler på at organisasjonen har noen reell sjanse i år - nettopp på grunn av Jaglands posisjon.

- Jeg er i hvert fall ganske sikker på at EU ikke får prisen i år. Jagland har sagt flere ganger før han ble leder i Nobelkomiteen at EU er en meget verdig kandidat. Og vi vet jo at andre medlemmer som Ågot Valle fra Sosialistisk Venstreparti ikke vil kunne leve med at prisen går til EU, sier Harpviken.

Nettavisen følger kunngjøringen klokken 11.00 direkte.

Nobelprisvinnere 2009:
- Jeg fortjener ikke prisen
Hyllet livet med nobelpris
Fikk nobelpris for fiberoptiske kabler
Nobelpris for evigunge celler

Tidligere profilerte fredsprisvinnere:

2008: Martti Ahtisaari
2007: FNs klimapanel, Al Gore
2002: Jimmy Carter
2001: FN, Kofi Annan
1994: Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin
1993: Nelson Mandela, FW de Klerk
1991: Aung San Suu Kyi
1990: Mikhail Gorbatsjov
1989: Dalai Lama
1971: Brandt, Willy, Vest-Tyskland, 1913-1992. Tidligere forbundskansler, utarbeidet den tyske Østpolitik.
1964: King Jr., Martin Luther, USA, 1929-1968.
1922: Nansen, Fridtjof, Norge, 1861-1930.
1906: Roosevelt, Theodore, USA, 1858-1919. USAs president.
1901: Prisen ble delt likt mellom: Dunant, Jean Henry, Sveits, Grunnlegger av Røde Kors 1828-1910,

og Passy, Frederic, Frankrike, 1822-1912.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere