RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama presser palestinerne

Foto: TIM SLOAN (Afp)
Sist oppdatert:
USA presser Mahmoud Abbas til å ignorere gjenopptakelse av byggeaktiviteten.

En høytstående palestinsk kilde forteller den israelske avisen Haaretz at Barack Obama-administrasjonen har lagt press på den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

USAs president Barack Obama, som har invitert partene til forhandlinger i Washington, håper at de direkte samtalene vil føre til en avtale om ett år. Men allerede denne måneden kan samtalene stagnere.

- Uaktuelt
USA skal ha presset Abbas til å fortsette fredsforhandlingene selv om Israel gjenopptar byggingen i bosettingene. Den israelske regjeringen har innført en midlertidig stans i byggingen, men varsler at de vil gjenoppta byggeaktiviteten 26. september.

- Selv om De palestinske selvstyremyndighetene tillater at noen bosettinger forblir på israelske hender i en fremtidig avtale, så kan ikke Abbas tillate en gjenopptakelse av byggingen under de direkte samtalene, sier en kilde til Haaretz.

Les også: - Dette er bare høy glamourfaktor

Abbas vil trolig kreve en palestinsk stat med 1967-grensene og Jerusalem som hovedstad. Men Abbas skal være villig til å vente med flyktningespørsmålet.

- Positiv til Nato-styrker
De palestinske selvstyremyndighetene skal også være villig til å ha Nato-styrker på Vestbredden og i Jordan-dalen. Men det skal være helt uaktuelt med tilstedeværelsen av israelske styrker i disse områdene.

Videre skal Abbas kun være villig til å delta i landbytte dersom landområdene er like store og har tilsvarende lik kvalitet, noe som betyr at han ikke ønsker å bytte områder i Vestbredden for israelske ørkenområder.

Hamas, som har kontroll over Gaza-stripen, boikotter fredsforhandlingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere