RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama vant!

Sist oppdatert:
90 minutters tautrekking er over.

Barack Obama gikk aggressivt til angrep på Mitt Romney under den tredje og siste presidentdebatten mandag kveld.

Det lyktes han med, og målinger viser at han vant debatten.

I en spørreundersøkelse foretatt for CNN umiddelbart etter debatten mandag kveld, svarte 48 prosent at president Obama vant debatten. 40 prosent mente at Romney stakk av med seieren.

I en meningsmåling med velgere som ennå ikke har bestemt seg, utført for CBS, svarte 53 prosent at Obama vant debatten. 23 prosent mener Romney vant, mens 24 prosent svarte at de ikke er sikre.

«I thought the president did a spectacular job. What you saw tonight was the difference between a commander in chief and a campaigner in confusion...»

John Kerry

Kald krig
Obama var tydelig den mest aggressive av de to. Han kritiserte Romney for å mangle ideer i Midtøsten-politikken og beskyldte Romney for å være fanget i et verdensbilde fra 80-tallet.

- Jeg er glad du nå anerkjenner al-Qaida som den største trusselen. Men for bare to uker siden sa du at det var Russland. Den kalde krigen er over, sa Obama videre.

Under innledningen til den tredje presidentdebatten i Florida mandag kveld gratulerte Romney Obama med at Osama bin Laden er blitt drept og kampen mot ledelsen i al-Qaida. Men mer må gjøres, ifølge Romney.

- Min strategi er mer omfattende. USA kan ikke drepe seg ut av problemene med islamsk ekstremisme. Vi må få den muslimske verden til å selv tar avstand fra ekstremisme, sa Romney.

Færre hester
Presidenten kom med et svingslag da Romney sa han ville øke antallet krigsskip i marinen fra 285 til 300:

Guvernør, vi har også færre hester og bajonetter.

Obama hamret løs på Romney og anklaget ham for å ta feil på alle områder i utenrikspolitikken.

- Jeg vet du ikke har vært i en posisjon til å utføre utenrikspolitikk, men hver gang du har kommet med en mening har du tatt feil, sa Obama til Romney.

Han anklaget samtidig Romney for å sende forvirrende signaler til USAs tropper og allierte.

Uenige om trussel
Obama og Romney svarte i presidentdebatten ulikt på hva som er USAs største trussel. – Jeg tror det vil være fortsette å være terroristnettverk, svarte president Obama, mens Romney svarte at den største trusselen verden står overfor er et Iran med atomvåpen.

Men Obama lovet at så lenge han er president vil Iran aldri få atomvåpen.

- Vi har ikke råd til å ha et atomvåpenkappløp i denne delen av verden, sier Obama.

Romney-seier
USA-ekspert Svein Melby, mener Mitt Romney kom best fra debatten.

I mine øyene var dette et spørsmål om Mitt Romney kunne fremstå som en troverdig president på utenrikspolitiske området. Og det klarte han med god margin. Han oppnådde det han ville ved å overbevise dem som tviler på om han kan lede USA, sa Melby til NTB rett etter debatten er ferdig.

- Romney kom veldig godt fra dette. Jeg synes Obama mislyktes med å fremstille Romney som uansvarlig når det gjelder USAs sikkerhetspolitikk.

- Dette kunne vært en fallgruve for Romney. Men det var det altså ikke, sier Melby, som merket seg at Europa ikke ble nevnt med ett eneste ord under den 90 minutter lange debatten.

Ingen knockout
Men spørsmålet er om debatten vil være avgjørende for hva mange stemmer. Det er ekspertene svært skeptiske til. Ingen av debattantene fikk inn noen knock out-slag, og ingen av dem hadde noen åpenbare flauser. Debatten var kandidatenes siste sjanse til å nå ut til et stort TV-publikum før valget 6. november. Og mange ganger dreide debatten over på økonomi og annen innenrikspolitikk, som de to vet er det som betyr mest for velgerne.

Retorikkprofessor Jens Kjeldsen påpekte under debatten at Romney svært ofte sa seg enig med presidenten.

Ikke avgjørende
- Hvis det er enighet i utenrikspolitikken, betyr det følgelig ikke så mye. Da blir innenrikspolitikken – og økonomien – desto viktigere. Og her mener Romney at han er best, sier Kjeldsen til NTB.

USA-ekspert Jan Arild Snoen mener på sin side at Obama vant debatten, men er enig i at det ikke betyr så mye.

- Jeg tror ikke den flytter velgere eller påvirker resten av valgkampen. Den første debatten var viktig, de to andre ikke, slår Snoen fast.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere