RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama ville hjelpe med å befri gislene, men Algerie nektet

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Amerikanerne skal ha gitt tilbud om militær assistanse onsdag.

Like før klokken 21 norsk tid sier en tjenestemann til Algeries statlige nyhetsbyrå, APS, at den siste militæroperasjonen mot gassanlegget i In Aménas i Algerie er avsluttet. Opplysningene er ennå ikke bekreftet av norske myndigheter.

Militæroperasjonene har til sammen vart i mange timer, og en rekke gisler og gisseltakere er blitt drept. Ubekreftede meldinger sier at 35 gisler og 15 gisseltakere er drept.

Før den blodige aksjonen tilbør president Barack Obamas administrasjon Algerie militær assistanse med å befri gislene onsdag, men den algeriske regjeringen nektet, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Cameron dypt uroet av aksjonen
Ifølge NTB-Reuters ble ikke Storbritannia varslet på forhånd da den algeriske hæren gikk til angrep på gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas.

Ifølge statsminister David Cameron er situasjonen dypt urovekkende.

Cameron ringte til Algeries statsminister Abdelmalek Sellal rundt klokka 12.30 torsdag.

- Den algeriske statsministeren forklarte da at situasjonen på bakken utviklet seg svært raskt, og at det etter regjeringens bedømmelse var nødvendig å handle umiddelbart, sier Camerons pressetalsmann.

- Algerierne er klar over at vi ville ha foretrukket å bli varslet på forhånd, tilføyer pressetalsmannen.

Cameron sa til Sallal at han var «ekstremt uroet» av situasjonen ved gassanlegget.

Norge ikke varslet
Heller ikke Statsminister Jens Stoltenberg ble varslet om før angrepet mot gassanlegget.

- Vi hadde også fra norsk side gitt uttrykk for at vi ønsket å bli varslet på forhånd, men ble varslet rett i etterkant, sa han på en pressekonferanse torsdag kveld.

Tross manglende informasjon, vil ikke Stoltenberg kritisere valget om å angripe anlegget.

- Det er altfor tidlig å komme med en vurdering av aksjonen. Vi må avvente mer kunnskap om aksjonen. Det er en uoversiktlig aksjon.

Angrep tre steder samtidig
Den algeriske hæren skal ha gått til angrep mot tre steder samtidig på gassanlegget i In Amenas torsdag ettermiddag. France 24s redaktør for den arabiske avdelingen, Atmane Tazaghart, sier at hæren gikk til angrep på boreplassen, boligfasilitetene til de utenlandske arbeiderne og en buss med gisseltakere som fraktet gisler til et annet sted på anlegget.

En diplomatkilde opplyser til CBS at den algeriske hæren hadde en plan om å gjenerobre hele anlegget, og at både gisseltakere og gisler var blitt drept i forsøket. Dette får de også bekreftet fra andre hold.

- Algerierne skjøt fra helikoptrene på alt som beveget seg, sier en britisk offisiell sikkerhetskilde til CBS.

Torsdag ettermiddag kom meldingen om at 35 gisler og 15 gisseltakere skal være drept i luftangrep gjennomført av forsvaret i Algerie. Det meldte nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania. Den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera og nyhetsbyrået Associated Press kom med likelydende meldinger. Tallet på drepte gisler har variert mellom 34 og 35 i meldingene.

Reuters viser til en lokal kilde som melder at seks gisler og åtte gisseltakere ble drept i luftangrepet.

UD informert om aksjonen
Ingen kan bekrefte disse meldingene, men norsk og britisk UD bekrefter at det pågår en militæraksjon mot gassanlegget.

- Vi kan bekrefte at vi er informert om en militæraksjon i Algerie. Det kom fram i en samtale som statsminister Stoltenberg hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag. Utover det så har vi ingen opplysninger å komme med om dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Er det slik at Norge hadde gitt sitt samtykke til at Algerie skulle gjennomføre en militæraksjon?

- Jeg har ingen kommentar til det, sier Elsebutangen.

Terrorekspert: - Algerie må forklare seg
Den anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over det angrepet.

- Min første reaksjon på dette er at myndigheten må først verifisere det, og bekrefte det. Og deretter, om det har skjedd noe så tragisk, så stilles det skarpe spørsmål til det algeriske regimet på hvorfor de har reagert på denne måten. Men det er viktig å få en redegjørelse veldig raskt, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Flere land, deriblant Norge, USA og Storbritannia, er involvert i gisselsituasjonen. Det er uklart om Algerie har handlet på egenhånd eller i samråd med andre nasjoner som har sine statsborgere på gassanlegget.

Ranstorp tror de eksterne aktørene trolig ønsket en annen løsning enn en direkte militærkonfrontasjon med gisseltakerne.

- Ja, det tror jeg. Det som skjer på bakken dikterer, og Algerie ville klare det selv, men så går det så feil, sier terroreksperten.

(Nettavisen/NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere