- Obama vurderer militæraksjon mot Syria

Foto: LARRY DOWNING (Reuters)

USAs president Barack Obama vurderer en begrenset militæraksjon mot Syria som er begrenset i omfang og varighet.

27.08.13 09:40

Meningen skal være å straffe og avskrekke Assad-regimet etter den angivelige bruken av kjemiske våpen i borgerkrigen i landet.

USA ønsker ikke å bli dratt dypere inn i borgerkrigen, og planlegger derfor en militæraksjon som sannsynligvis ikke vil vare mer enn to dager.

Planene Obama vurderer omfatter bruk av krysserraketter og langtrekkende bombefly, skriver Washington Post, som siterer anonyme kilder i den amerikanske regjeringen.

Tre faktorer skal være avgjørende for om USA går til aksjon. Obama venter på sluttføringen av en etterretningsrapport om hvem som sto bak den angivelige bruken av kjemiske våpen i Damaskus i forrige uke. Utfallet av konsultasjoner med Kongressen og USAs allierte er et annet springende punkt, og Washington vurderer også om et eventuelt angrep vil være i strid med folkeretten.

Ifølge Washington Post er krigsskip med krysserraketter allerede på plass i Middelhavet.

Utenriksminister John Kerry sier FN-inspektørenes arbeid på åstedet for angrepet i Damaskus er viktig, men at det ikke er avgjørende for å bevise Assad-regimets involvering i det angivelige kjemiske angrepet.

- Økt aktivitet på britisk flybase på Kypros
Storavisen The Guardian melder tirsdag morgen at et større antall kampfly og militære transportfly enn vanlig er observert på Storbritannias flybase på Kypros.

Flybasen ligger mindre enn 160 kilometer fra Syria, og antas å bli viktig dersom det settes i gang en militær luftkrig mot landet.

To piloter som jevnlig flyr på Larnaka forteller til avisen at de fra cockpit har observert transportfly av typen C-130 og små formasjoner av kampfly på sine radarskjermer. Fly de antar har kommet fra Europa.

Innbyggere i nærheten av basen forteller også om økt aktivitet der de siste dagene.

Mandag fikk FNs våpeninspektører adgang til området i Damaskus som ble rammet av angrepet forrige onsdag.

- Motbydelig
Militæreksperter tror ikke lagre med kjemiske våpen blir angrepet, men at det mest sannsynlige er rakettangrep mot Bashar al-Assads elitestyrker.

I en krass tale gjorde USAs utenriksminister det klart at et angrep med kjemiske våpen i Syria er motbydelig, og at USA vil kreve at noen må stå til ansvar for angrepet.

– Det vi så i Syria forrige uke, burde sjokkere verdens samvittighet. Det trosser enhver moralsk kode, sa utenriksministeren mandag.

Kerry omtalte kjemiske våpen som verdens mest «avskyelige» våpen, og tolker det syriske regimets motvilje mot å gi FN-inspektører adgang til området hvor angrepet skal ha skjedd, som et tegn på at regimet har noe å skjule

Stanset gassmasker på vei til Syria
Nord-Korea har forsøkt å eksportere gassmasker til regimet i Syria, men lasten ble stanset i Tyrkia, melder en japansk avis.

Det Libya-registrerte lasteskipet Al En Ti Sar ble oppbrakt i tyrkisk farvann i begynnelsen av april, ifølge Sankei Shimbun, som er kjent for sin Nord-Korea-dekning. Avisen siterer kilder i det amerikanske forsvaret og i den japanske og sørkoreanske etterretningstjenesten.

Om bord ble det i tillegg til gassmasker funnet 1.400 rifler og pistoler og 30.000 patroner. Skipet var vei fra en havn i Nord-Korea, og planen skal ha vært å losse i en tyrkisk havn og frakte lasten gjennom Tyrkia til Bashar al-Assads regime i Syria.

Kapteinen på skipet er ifølge avisen pågrepet og siktet av tyrkiske myndigheter for smuglingsforsøket. Nord-Korea er underlagt FN-sanksjoner og kan ikke drive våpenhandel etter kjernefysiske prøvesprengninger og rakettester, mens EU og USAs allierte forbyr våpensalg til Syria.

Fortsetter jakten på giftbevis
Våpeninspektørene fra FN fortsetter arbeidet med å granske om det har blitt brukt kjemiske våpen i Syria.

Teamet, som hovedsakelig består av eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og som ledes av svensken Åke Sellström, forberedte seg tirsdag på dag to av oppdraget det har fått av FN.

Inspektørene fikk en dramatisk start på oppdraget da de mandag ble beskutt mens de var på vei ut til en av forstedene i Damaskus der angrepet fant sted.

Men etter kun en liten stans som følge av skytingen, begynte inspektørene på jobben. Ifølge avisen The Guardian intervjuet inspektørene sårede og tok blod- og jordprøver.

Det antatte kjemiske angrepet fant sted i et område i Damaskus forrige onsdag. Organisasjonen Leger Uten Grenser har ifølge BBC opplyst at tre av sykehusene de jobber på i byen hadde fått inn over 3.600 pasienter med symptomer på nervegassforgiftning den dagen. 355 av pasientene døde.

USA, Storbritannia og deres allierte kommer trolig til å avvente våpeninspektørenes rapport før et eventuelt luftangrep, skriver The Guardian.

Syria-uro gir børsfall i Asia
Kursene faller på børsene i Asia, der investorene er bekymret for utsiktene til en vestlig militær intervensjon i konflikten i Syria. Kursen på Tyrkias valuta lira stuper.

Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo sank tirsdag med 0,69 prosent til 13.542,37 ved stengetid, mens den bredere Topix-indeksen svekket seg med 0,52 prosent til 1.134,02. I Hongkong var Hang Seng-indeksen ned 0,3 prosent til 21.938,71 ved lunsjtider lokal tid.

I tillegg til bekymringer over utviklingen i Syria bidro oppgang i kursen på japanske yen til at kursene i Tokyo sank. Høyere kurs på yen gjør varer fra Japan dyrere i utlandet, og skaper dermed problemer for landets eksportnæringer.

Frykten for at vestlige land skal gå til militær aksjon i Syria førte til betydelig fall i kursen på lira i Tyrkia, som er syrernes naboland i nord. Liraen falt i tirsdagens handel til et rekordlavt nivå på rundt 2 mot amerikanske dollar.

Oljeprisen steg i asiatisk handel tirsdag, i et nytt tegn på uro over utviklingen i Syria. Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble omsatt for 111,05 dollar per fat, opp 32 cent, mens amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet steg med 30 cent til 106,22 dollar fatet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.