RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anonymous (Ap)

- Observatørene gir oss mot

Sist oppdatert:
Observatører fra Den arabiske liga har gjort folk modigere, ifølge aktivister.

Beirut (NTB-Reuters): Minst 17 personer ble drept da hundretusenvis av syrere møtte opp i de største protestene siden opprøret i Syria startet i mars.

Fredagsbønnen var knapt over før de første meldingene om store demonstrasjoner kom. Over hele Syria møtte folk opp i tusentall for å vise sin motstand mot regimet til president Bashar al-Assad.

I hovedstaden Damaskus var protestene de største siden mars, ifølge en menneskerettighetsorganisasjon. Langt flere våget seg ut i gatene fordi observatører fra Den arabiske liga er i landet, hevder aktivistene.

Hundretusener

- Denne fredagen er annerledes enn enhver annen fredag. Det har skjedd en endring. Folk er ivrige etter å nå observatørene og fortelle dem om sin lidelse, sier aktivist Abu Hisham i Hama.

Rundt 250.000 mennesker samlet seg på 74 ulike steder bare i den nordvestre provinsen Idlib, ifølge menneskerettsgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I tillegg skal mer enn 60.000 syrere ha møtt opp for å demonstrere i Damaskus gater. Al Jazeera viste bilder av tusenvis av demonstranter i byen Homs, og også i byene Banash, Ariha, Sarakeb, Maarat al-Numan og Khan Sheikun skal det være store folkemasser som protesterer.

Skepsis

Samtidig har flere uttrykt skepsis mot observatørene, som de mener er på myndighetenes side, samt at det har vært vanskelig å snakke med dem da de kun blir eskortert rundt av representanter fra syriske myndigheter.

Observatørene har siden mandag reist rundt i landet for å få en oversikt over situasjonen i landet. De har tidligere sagt at de ikke kan si noe, men fredag tok en av dem bladet fra munnen i Douma-bydelen i Damaskus, foran sinte demonstranter:

- Vårt mål er å observere, ikke å kaste presidenten. Vi vil at Syria skal gå tilbake til fred og sikkerhet, sa han da.

Spikerbomber

Men også denne gangen skal syriske sikkerhetsstyrker ha slått hardt ned på protestene, med tåregass og kuler. I Damaskus tok hæren i bruk spikerbomber mot demonstrantene, sier SOHR.

Minst 12 personer skal ha blitt drept av sikkerhetsstyrkene, ifølge SOHR.

Fem personer skal ha blitt skutt og drept i byen Hama, og like mange ble drept i Deraa. To personer ble skutt og drept i Idlib-provinsen.

Flere titalls mennesker skal også ha blitt såret i de tre byene, samt flere andre steder, mens minst 24 demonstranter ble såret etter sammenstøtene med de syriske sikkerhetsstyrkene i Douma-bydelen i Damaskus, ifølge gruppa.

Også fem soldater skal ha blitt drept i sammenstøtene, i byen Homs, sier SOHR.

Liga til stede

Opposisjonen i Syria og internettaktivister ba tidligere fredag syrere om å strømme ut i gatene for å protestere mot president Bashar al-Assads regime og la stemmene sine bli hørt av observatørene fra Den arabiske liga.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere