RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SKUTT: Eric Harris ble skutt av en reserve-politimann, og døde av skadene.
SKUTT: Eric Harris ble skutt av en reserve-politimann, og døde av skadene.

- Oi, jeg skjøt ham! Jeg beklager!

Sist oppdatert:
Reservepoliti (73) tok feil av revolveren og elektrosjokk-våpenet, og skjøt og drepte mistenkt mann (44).

2. april i år forsøkte Eric Harris (44) å rømme fra politiet i Tulsa Oklahoma til fots, da han ble hentet inn og lagt i bakken. Nå har politiet frigitt videoopptaket av pågripelsen, som viser at han ble skutt av en 73 år gammel politimann fra reservestyrken – og det ved en feiltakelse.

I det Harris er lagt i bakken og gjør motstand, sier politimannen Robert Bates «taser, taser» for å advare de andre politimenne om at det vil bli brukt et elektrosjokk-våpen, men trekker i stedet sitt tjenestevåpen og skyter 44-åringen.

- Oi, jeg skjøt ham! Jeg beklager! sier Bates. Harris, som fremdeles presses i bakken av de andre politimennene, begynner å puste tungt og roper om hjelp, og sier han ikke klarer å puste.

- Gi faen i pusten din, du burde ikke løpt fra oss, sier en av dem, trolig ikke klar over at Harris er skutt.

Etter pågripelsen ble 44-åringen innlagt på sykehus, der han døde av skadene en time senere.

Etterforskes

Harris flyktet fra politiet, etter at han hadde forsøkt å kjøpe narkotika politimenn som utga seg for å være narkotikaselgere i forbindelse med avdekkingen av en narko-ring. Harris skal ifølge politiet ha tilbudt en avsagd hagle som del av betalingen.

Hendelsen som førte til Harris dødsfall, blir nå etterforsket.

- De forsøkte å få mistenkte under kontroll. Bates løp til for å forsøke å hjelpe til, for å få situasjonene under kontroll. Skjedde det en ulykke? Helt klart. Men skjedde det på grunn av bates alder? Eller var det forårsaket av at alt skjedde så fort? Det vil etterforskningen vise, sier Shannon Clark, ved Tulsa-politiet til CNN.

Harris har flere dommer fra tidligere, og han flyktet blant annet fra fengsel i 1990. Bates, som alle reserve-politi, må årlig gjennom kontroller for å se om de er tjenestedyktige. Blant annet testes de i hvorvidt de klarer å skille mellom våpen og taser.

Bates selv har bekreftet han er politimannen, men vil ellers ikke kommentere saken skriver newsok.com.

JEG SKJØT HAM: Robert Bates er godkjent som reserve-politi, det vil si at han har de samme mulighetene til å bære våpen og arrestere som ordinært politi.

Politidrap

Videoen av hendelsen er det siste av mange bildebevis som er kommet frem den siste tiden, i det mange mener er mer eller mindre systematisk misbruk av våpen og vold fra politiets side. Igjen er det en mørkhudet person som er offer for politiskudd, noe som ikke reduserer motsetninger mellom politi og afroamerikanere, og heller ikke demper de stadig økende rasemotsetningene i landet generelt.

LES også: USA: Politimann siktes for drap som ble fanget på video

Tidligere i år kom Byrået for justisstatistikk (BJS) frem til at det årlig er over dobbelt så mange som mister livet etter å ha blittskutt av politi, som det FBI har opplyst. Ifølge BJS er i snitt 928 mennesker skutt årlig de siste ti årene. Men det føres ingen statistikk, og det er derfor heller ingen som kan si eksakt tall på drepte, og dermed heller ikke hva som er årsaken til at politiet velger å trekke våpen.

BJS sier i sin rapport at de fleste av skuddene som løsnes er såkalte berettigete, mens politiet og rettsvesenet i Ferguson ble slaktet for sine rasistiske holdninger etter at styrken ble gjennomgått etter at Michael Brown (18) ble skutt og drept i fjor.

LES også: Klarte ikke telle alle som ble drept av politiet - så de sluttet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere