*Nettavisen* Nyheter.

- Oi, ost er dyrt!

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

Du kan spare mye penger ved å planlegge innkjøpene.

27.01.12 15:02

(SIDE2): De studerer ernæring, men vet de hva maten koster?

Matprisene
Carine Olaussen (21) og Mari Landås Warp (20) studerer begge ernæringsfysiologi ved Atlantis Medisinske Høgskole i Oslo. Side2 spurte de to studentene om deres synspunkter rundt dagens matvarepriser.

Vi ga dem et skjema med tolv ulike matvarer som de skulle gjette prisen på. Begge jentene traff godt på de fleste varene, men de ble overrasket over kiloprisen til Norvegia ost fra Tine.

- Oi, jeg visste ikke at ost var så dyrt, sier Mari da hun ser «fasiten» med gjennomsnittsprisene. Hun hadde tippet en kilopris på 55,50 kroner, mens Carine hadde gjettet på 76 kroner kiloen. Gjennomsnittsprisen for Norvegiaosten ligger på 88,65 kroner per kilo.

- Jeg føler egentlig jeg har ganske god kontroll på matvarepriser, sier Carine til Side2.

- Grunnen til at jeg har bommet på noen av prisene på skjemaet er nok fordi dette er varer jeg selv aldri kjøper. For mange er typisk studentmat ketsjup og spagetti, men selv kjøper jeg ikke dette, forklarer hun.

Carine tippet 20 kroner for en flaske ketsjup og 23 kroner for en pakke Sopps spagetti 500 gram. Gjennomsnittsprisen på Idun ketsjup kom på 16 kroner, mens spagettipakken hadde en gjennomsnittspris på 11 kroner.

Les også:

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Dyrt?

- Det er helt klart noen varer som er mer pengeslukere enn andre, mener Carine. Hun tror man kan spare mye penger på å benytte seg av ulike tilbud. Selv reiser hun over grensa for å handle kjøtt.

- Et par ganger i året til drar jeg til Sverige for å kjøpe kjøtt og kyllingfilet. Derfor bruker jeg ikke penger på dette til vanlig, men har heller et lager i fryseren. Dette tror jeg nok at jeg sparer en del på, sier studenten.

De to venninnene er enige om at noe av det de synes er dyrt er saft, juice, kjøtt og ost. Godterier tror de også er noe av det mange bruker unødvendig mye penger på.

- Jeg kjøper aldri saft, juice eller brus. Her går det i vann, sunt, billig og godt, sier Mari.

- Grønnsaker og frukt er billig, men godteri og sjokolade er veldig dyrt. Jeg jobber selv på Kiwi og når jeg sitter i kassa på fredagskvelder ser jeg fort hvor mye dyrere det blir med bare noen få godteriposer og sjokoladeplater, forteller 20-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje Bjørnstad

Sjekk prisene
De to prisbevisste jentene jobber deltid ved siden av studiene og de sier at de er fornøyd med det de har å leve på i måneden.

For å få økonomien til å gå rundt så mener begge studentene at det gjelder å være klar over hvor mye penger man har, og hvor mye penger man kan bruke på ulike ting.

- Jeg pleier å se på prisene på det jeg skal kjøpe. Finnes det ulike typer av den samme matvaren velger jeg ofte det billigste, forteller Carine.

Studentene mener det ikke er feil eller flaut å velge billigmerker.

- Selvfølgelig er det ulik kvalitet på noen matvarer, men jeg kjenner for eksempel ikke forskjell på spagetti fra First Price og et annet merke. Jeg tror det er mange penger å spare ved å velge basisvarer fra billigmerkene, forklarer Mari.

Hvilke yrker passer du best til? Ta testen her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Billig med Grandis?

- Mange studenter, kanskje særlig gutter, kjøper Grandiosa og Coca Cola fordi det virker enkelt og billig. Men dette blir jo fort en femtilapp, og det å lage en rask og sunn middag til femten kroner er ikke noe problem. Det gjelder bare å planlegge, sier Carine.

Gjennomsnittsprisen for en Grandiosa Pizza er 37,30 kroner. Mari er enige med venninna og begge tror at mange studenter kan bli bedre til å lage både billigere og sunnere middagsretter.

Budsjett
Carine forteller at hun prøver å sette opp et budsjett for å holde styr på økonomien. Hun tror hun bruker cirka femhundre kroner i uka på matinnkjøp. Venninna tror hun bruker omkring 700 kroner i uka på å handle mat.

- Jeg prøver å planlegge middagene slik at jeg for eksempel kan bruke de samme grønnsakene eller basisvarene i ulike middager den samme uka, tipser Mari.

- Dermed unngår jeg å kaste mat eller at noe begynner å råtne. Man bruker jo litt mer i tillegg når man spiser eller kjøper øl ute på byen, og erfaringen min viser at jeg alltid har mer penger å bruke de to første ukene enn de to siste ukene etter at man har fått stipend, ler hun.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje Bjørnstad

(Denne artikkelen er ikke en pristest. Vi har valgt å prissjekke merkevarer for å finne gjennomsnittspris. Prisene er sjekket i fem ulike matvarekjeder i Oslo sentrum mandag formiddag 16.januar 2012 (REMA 1000, Kiwi, Rimi, Meny og ICA).

Side2 tar forbehold butikkenes eventuelle feilmerking eller endring av priser. Det kan også være lokale variasjoner fra butikk til butikk i en kjede.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.