- Oljebrønnen tettet

Arbeidet med å tette oljebrønnen i Mexicogolfen med boreslam har fått et vellykket utfall, opplyser BP. Les flere notiser fra verden her.

04.08.10 12:31

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


- Trykket i brønnen kontrolleres nå av det hydrostatiske trykket fra slammet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Dette er det ønskede utfallet av prosessen kjent som «static kill», heter det videre.

Tidligere har selskapet opplyst at static kill skulle foregå i to trinn. Først skulle det pumpes slam og sement direkte inn i brønnen. Deretter skulle samme type materialer sprøytes inn gjennom en av avlastningsbrønnene som er boret ned til hovedbrønnen. To slike brønner er boret i tilfelle den første ikke skulle treffe.

USA: Oljeutslippet er på 4,9 millioner fat

Når dette arbeidet er fullført, skal lekkasjen i teorien være stanset for godt. Det er foreløpig ikke kjent om BP har lyktes med begge eller kun det første trinnet i prosessen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Wyclef Jean vil bli president

Hiphop-stjernen og aktivisten Wyclef Jean kommer torsdag til å kunngjøre at han stiller som kandidat i presidentvalget i Haiti. Det opplyser CNN.

Ifølge en nærstående kilde av den haitisk-amerikanske artisten kommer Jean til å benytte anledningen til å kunngjøre sitt kandidatur når han torsdag skal intervjues i CNNs TV-program «Larry King Live».

I forrige uke bekreftet Jean at han tenker på å sette musikkarrieren på vent og gå inn i politikken. Jean, som er født i Haiti, men oppvokst i New York, engasjerte seg sterkt i hjelpearbeidet for hjemlandet etter jordskjelvet i januar. Omkring 300.000 mennesker omkom i katastrofen.

Den nåværende presidenten i Haiti, René Préval, som ikke kan stille til gjenvalg, er blitt sterkt kritisert for sin trege respons til katastrofen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil endre grunnloven for å stoppe innvandring

Republikanske senatorer går inn for å endre bestemmelsen om at barn som fødes i USA automatisk får amerikansk statsborgerskap. Motivet er å stoppe ulovlig innvandring.

Innvandring er et stadig hetere tema på den amerikanske politiske agendaen.

I det siste utspillet fra republikanske politikere ber en gruppe senatorer om at USAs grunnlov endres, ifølge The Guardian.

Det 14. grunnlovstillegget gir personer som fødes i USA rett til statsborgerskap, men ifølge senatorene som går i bresjen for å stoppe den ulovlige innvandringen er grunnlovstillegget utdatert.

- Bestemmelsen oppmuntrer innvandrere til å krysse grensa til USA ulovlig for å føde her, sier senator Lindsey Graham.

Sammen med John Kyl vil han endre grunnlovsbestemmelsen slik at den spesifikt forhindrer at barn som fødes i USA av personer uten lovlig opphold, får statsborgerskap ved fødselen. Kyl og Graham har varslet at de nå vil holde høringer om saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ban dypt bekymret over israelsk-libanesisk vold

FNs generalsekretær maner partene til å beherske seg, etter at fire personer ble drept og mange såret i sammenstøt på grensa mellom Israel og Libanon tirsdag.

Ban Ki-moon ba alle involverte parter om å opprettholde freden som er etablert etter krigen i Sør-Libanon mellom Israel og Hizbollah i 2006.

Tirsdag ble en israelsk offiser, to libanesiske soldater og en libanesisk journalist drept i de blodigste sammenstøtene siden krigens slutt. Libanesiske tjenestemenn sier 15 personer ble såret. Kampene skal ha begynt da israelske soldater ville fjerne et tre på den libanesiske siden av grensegjerdet.

Det libanesiske militæret har ifølge AFP vedkjent at de åpnet ild først, da en israelsk patrulje krysset den såkalte blå linjen ved grensa. Det israelske militæret sier på sin side at deres soldater var på israelsk territorium da de ble beskutt.

Det israelske militæret besvarte ilden med ti raketter som ble avfyrt fra et militærhelikopter mot en libanesisk militærpost nær landsbyen Adaisseh og ødela et militært kjøretøy. Hæren skjøt også granater mot landsbyen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Palestiner drept i israelsk angrep

En militant palestiner er drept og en annen er såret i et israelsk bombeangrep mot Gazastripen natt til onsdag, ifølge medisinsk personell på Gazastripen.

Bombeangrepet skjedde ved byen Kahn Younis sør på Gazastripen. Bombingen føyer seg inn i rekken av den siste ukens voldelige aksjoner mellom Israel og Hamas, den islamistiske bevegelsen som kontrollerer Gazastripen.

Mandag ble én person drept og fire såret i den jordanske havnebyen Aqaba innerst i Rødehavet, etter at flere raketter ble avfyrt mot den israelske nabobyen Eilat.

Tidligere samme dag ble Gaza rammet av en eksplosjon som såret minst 24 personer. Hamas gir Israel skylden for angrepet, men det israelske militæret benekter å stå bak. Den lokale politisjefen i Aqaba sa at rakettene som ble avfyrt mandag trolig ble skutt opp fra Sinai-halvøya i Egypt, noe egyptiske myndigheter avviser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venezuelas oljeflaggskip taper penger

Overskuddet til det statlige venezuelanske oljeselskapet Petróleos de Venezuela falt med 54 prosent i 2009, opplyste selskapets ledelse tirsdag.

- Det var et tøft år, sa selskapets administrerende direktør Rafael Ramirez tirsdag, ifølge Wall Street Journal.

Ramirez, som også er Venezuelas energiminister, opplyste at PDVSAs fortjeneste falt fra 9,49 milliarder dollar i 2008 til 4,39 milliarder dollar i 2009.

Nedgangen i overskuddet til det statlige oljeselskapet var ifølge analytikere ventet, ettersom oljeprisen i samme periode falt dramatisk fra det rekordhøye nivået i 2008. Likevel påpekes det at fallet i PDVSAs inntjening også kan skyldes problemer i ledelsen og nedgang i investeringer i selskapet.

Landets president Hugo Chávez har skapt et ugjestmildt klima for utenlandske investorer i Venezuelas oljebransje, etter flere runder med nasjonalisering av store og små selskaper som har operert i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.